Hun fikk Norges største utbrudd i august i fanget.

Kommuneoverlege Barbro Kvaal og hennes kolleger har stoppet 32 utbrudd av koronaviruset i Norge i løpet av august. Slik gjorde de det.

Publisert Publisert

Kommuneoverlege Barbro Kvaal i Indre Østfold var på ferie og sto i hagen da telefonen ringte. Hun fikk Norges største utbrudd i august i fanget. Nå forteller kommunelegene om hvordan de klarte å stoppe 32 virusutbrudd i august. Foto: Monica Strømdahl

icon
Denne artikkelen er 58 dager gammel Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet. -> Gå til livesenteret

Kommuneoverlegen i Indre Østfold hadde sommerferie og sto ute i hagen da telefonen ringte.

– Jeg etterlot trillebåren ute i hagen. Der ble den stående, sier Babro Kvaal til Aftenposten.

Første tegn på at et utbrudd var på vei, kom 4. august. Sykehuset ringte og fortalte at en person var innlagt med covid-19 etter bytur i Askim med en stor gruppe venner. Vennene viste seg å være smittet. I tillegg ble det oppdaget smitte hos noen familier med innvandrerbakgrunn.

Etter noen dager hadde 100 personer testet positivt. Det største enkeltutbruddet i Norge i august var et faktum.

Tre uker senere er fasiten at både utbruddet i Indre Østfold og til sammen 32 varslede virusutbrudd rundt i Norge i august, er under kontroll så langt.

Lærdommen fra hvordan Norge klarte å stoppe smitteøkningen i august, kan redde liv og spare samfunnet store kostnader når de neste utbruddene kommer.

Les hele saken med abonnement