Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum gikk hardt ut mot regjeringspartiene Høyre og Frp i sin tale til landsmøtet fredag.

Han er ikke interessert i å holde døren åpen for et mulig samarbeid med Høyre etter stortingsvalget i 2017.

— Og det tror jeg er ganske gjensidig, sier han etter talen.- Vi vil ulike ting. Vi ser nå at KrF og Frp er motpoler. Det ville blitt det samme med Senterpartiet og Høyre, og jeg tror mange ønsker seg en litt roligere regjeringsløsning i 2017.

Vil tråkke på gasspedal

Sett bort fra Høyre og Frp er Vedum imidlertid åpen for samarbeid med alle de andre partiene. Han er glassklar på at Senterpartiet vil i regjering igjen i 2017.

— Det er helt uaktuelt å gå inn i en ordning som et støtteparti. Det er en forferdelig modell vi har nå. Du må være en ansvarlig bremsekloss. Vi vil heller være i regjering og tråkke på gasspedalen, sier Vedum.

På frierferd

I sin tale på landsmøtet kom han med et tydelig frieri til Venstre og KrF, og tilbød dem en vei bort fra høyresiden:

— På Hedmarken er vi glad i Prøysen, og ikke minst sangen "Du skal få en dag i mårå". Dette er en beskjed til KrF og Venstre: Jeg har blanke ark og fargestifter tel, sa Vedum i partiledertalen.

Dette har han også støtte i fra flere i partiet. I en ringerunde BT har gjort til ordførere i Hordaland og Sogn og Fjordane sier mange at de mener KrF er en interessant samarbeidspartner i fremtiden. Gjerne mer interessant enn SV, flere ønsker en mer tydelig sentrumsvri på fremtidig samarbeid.

— Et flertall utgått av Ap, Sp og KrF synes jeg er veldig spennende. Jeg tror en større del av grunnfjellet i Senterpartiet synes samarbeid med SV er mer problematisk. Vi står langt fra hverandre, sier Jon Askeland, ordfører i Radøy kommune.

- Åpner dører

SV ble ikke nevnt med et ord i partiledertalen, men Vedum avdramatiserer dette.

— Vi har et godt forhold til SV. Men nå er vi opptatt av å åpne nye dører, og få tettere kontakt med KrF og Venstre, sier han etter talen.