Disse nye reglene trer i kraft 1. januar 2016

Noen skattefradrag får mindre verdi, tunnellkjøring kreves for å få førerkort og det blir strengere byggekrav.

Publisert Publisert

KJØREGODTGJØRELSEN NED: Kilometergodtgjørelsen for bruk av privatbil på tjenestereiser settes til 3,80 kroner, det er en nedgang på 30 øre. Denne satsen gjelder for kjøring opp til 10.000 kilometer. Bildet er fra Danmarks plass.Arkivfoto: Eirik Brekke

  • Gunnar Kagge
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Vi er på vei inn i et nytt budsjettår, og må tilpasse oss enkelte nye skatteregler, skriverAftenposten.no.

Myndighetene benytter også nyttår til å innføre nye forskrifter og krav på mange områder. En utfyllende liste er vanskelig å sette sammen, men her er noen av de viktigste endringene, og noen som ikke er så viktige:

Reisefradrag og bilgodtgjørelse

Det såkalte pendlerfradraget er blitt stadig mindre verdt de siste årene. Regjeringen ser reise mellom hjem og arbeidssted som en privat utgift. I 2015 kunne man føre opp utgifter over 16.000 kroner, nå blir bunnfradraget 22.000.

For dem det gjelder innebærer det en skatteskjerpelse på 1350 kroner.

Kilometergodtgjørelsen for bruk av privatbil på tjenestereiser settes til 3,80 kroner, det er en nedgang på 30 øre. Denne satsen gjelder for kjøring opp til 10.000 kilometer.

Kjører man så langt for jobben i året, er det en skatteskjerpelse på 3000 kroner.

Det innføres også nye regler for privat bruk av yrkesbiler, som du kan lese om her. Skatteeksperten Otto Risanger skriver at det blir lavere skatt på privat bruk av yrkesbil.

Tunnel (1).jpg

Totalt sett blir statens inntekter fra engangsavgiftene på bil de samme, men avgiftene legges om for å ramme biler med store utslipp, ikke nødvendigvis mange hestekrefter.Her finner du mer informasjon om bilavgiftene

Fra nyttår innføres også krav om at alle som skal ta sertifikat må testes i tunnelkjøring. Unntaket er steder med svært lang vei til nærmeste tunnel, som Kirkenes hvor det er 25 mil.

Strøm og flyreiser

I arbeidet med grønnere skatter og avgifter økes elavgiften med 1,5 øre pr. kilowattime. Interesseorganisasjonen Energi Norge minner om at avgiften også økte i fjor, og at en familie som bruker 20.000 kwh i året vil få en ekstraregning på 900 kroner.

fly.jpg

Mest støy har det vært om flyseteavgiften. I første omgang skal den ut på høring. Gjennomføres den blir det 80 kroner pr. billett, med moms blir avgiften 88 kroner. Avgiften kan tidligst innføres 1. april.

Gifte og samboende pensjonister

Frp har fått gjennomslag for en av sine hjertesaker. Avkortingen for gifte og samboende pensjonister reduseres. Endringen innføres fra september neste år. Når den får full effekt vil den utgjøre 8000 kroner pr. par. Her kan du lese mer om forslaget.

I tillegg får minstepensjonister 4000 kroner ekstra.

Boligsparing og formuesskatt

BSU-ordningen utvides. Tidligere kunne man spare inntil 200.000 kroner, dette maksbeløpet økes til 300.000. Men oppsparingen må skje over lengre tid, for årlig sparebeløp forblir 25.000 kroner.

Bunnfradraget for formuesskatten økes fra 1,2 til 1,4 millioner kroner. Ligningsverdien av sekundærbolig økes fra 70 til 80 prosent av anslått markedsverdi.

Skatt på sluttvederlag

Arbeidstagere mellom 50 og 66 år kan søke om sluttvederlag om de mister jobben, enten det skyldes sykdom eller innsparinger i bedriften. Beløpet varierer fra 20.000 til 70.000 kroner. Ordningen er en del av tariffavtalen og årlig utbetales det rundt 2000 vederlag.

Fra og med 2016 blir utbetalingen beskattet som lønn, til store protester fra fagbevegelse, som kaller det «skatt på ledighet». Les mer om ordningen her.

Færre konkurranseklausuler

En del bedrifter har regler om at ansatte får karantene dersom de slutter og vil bytte jobb. Nå kommer klarere regler om slike avtaler. Målet er å begrense avtalene. For eksempel må de inngås skriftlig, med en klar begrunnelse og forklaring av omfanget. Arbeidsgiver må også dekke den ansattes lønn i perioden. Du kan lese mer her.

drone.jpg

Krav til droner

«Forskrift om luftfartøy som ikke har fører om bord mv.» endres for å ta opp i seg mulighetene som ligger i droner. Endringene er stort sett i tråd med reglene som innføres i EU. Droneførerne slipper flysertifikat, dette unntaket gjelder ikke de største dronene på over 25 kilo. Les mer her.

Halv saftavgift

Avgiftene for alkoholfrie drikkevarer prisjusteres. Men stortingsflertallet innfører samtidig halv avgift på «produktavgiften på alkoholfrie drikkevarer på saft og sirup basert på frukt, bær eller grønt, uten tilsatt sukker».

Ny miljøkrav til bygg

Regjeringen vil ha mer miljøvennlige bygg, og skjerper kravene til isolasjon, vinduer og tekniske installasjoner. Huseiernes Landsforbund mener det blir dyrere å bygge, uten særlig effekt på utslippene.

Skole, skulk og fravær

Fra skoleåret 2016/2017 kommer nye regler om fravær i skolen. Dersom elever har mer enn 10 prosents fravær i et fag, skal de ikke få halv— eller helårskarakter i faget. Frem til 2009 var det mange lokale fraværsgrenser. Disse ble opphevet av daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Nå innføres en nasjonal regel.

Les OGSÅ:

Les også

Problembarna

Solstudio må ha kontroll

Ansvarlige i solstudioer må ha bestått en kunnskapsprøve innen første nyttårsdag. I løpet av året pålegges studioene bedre kontroll med kundenes alder, melder Statens strålevern.

MYKJE VILLAKS: Knut Eirik Møster observerer nærmast dagleg villaks i Ekso. -Dei siste åra har bestanden tatt seg skikkeleg opp, seier han.

Sjøørret og laksMiljødirektoratet har lovet nye regler om fiske etter laks, sjøørret og sjørøye i løpet av året, før sesongen begynner for fullt.

Krav til sjarker

Fiskere langs hele kysten risikerer å ikke kunne bruke båtene fra første nyttårsdag, skriverSjøfartsdirektoratet i en pressemelding. Båtene må være inspisert og godkjent for å legge ut på havet.

Dersom ikke dette var nok, kan du sjekke regjeringens egen liste over viktige endringer her.

Publisert
BT anbefaler

Her kjører den nye treneren inn på Stadion

Kåre Ingebrigtsens første finte? Å fly via Oslo i stedet for å gå på det samtidige direkteflyet til Bergen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Lars Arne Nilsen dukket opp i ny rolle, seks dager etter Brann-avskjeden

  2. Da enda en pasient med karantene hadde løyet, satte legen seg ned og skrev om sin fortvilelse

  3. MC krasja med bil på E39. Køen vart fleire kilo­meter lang.

  4. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe

  5. Trafikkskoler i Bergen inn­fører ti dagers karantene

  6. Byttet yrke til bilselger. Så kom telefonsamtalen som endret alt.