UDI vil bygge brakkebyer for å ta imot asylsøkere

KREVENDE SITUASJON: Direktør i Utlendingsdirektoratet, Frode Forfang, orienterte om asylsituasjonen mandag ettermiddag. - Vi er i en krevende situasjon fordi tallene fortsatt er på vei oppover, sier Forfang. Foto: Scanpix
  • Vi er i en krevende situasjon, sier UDI-direktøren.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Til sammen ankom rundt 8800 asylsøkere til Norge i oktober, mot rundt 4900 i september.

Mandag opplyser Utlendingsdirektoratet at de ønsker å bygge brakkebyer som kan ta imot opptil 3000 asylsøkere ved de store byene i Sør-Norge. I Nord-Norge ønsker UDI seg asylbåter i enkelte havner.

— Vi trenger løsninger som kan stå seg over en vinter, sa UDI-direktør Frode Forfang på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

— Det viktigste er en seng, tak over hodet og mat. Det er minstestandard, sa han.

Les også:

Ny ukesrekord

Bare den siste uken i oktober søkte 2365 personer om asyl i Norge, noe som er ny rekord i løpet av en uke, opplyser UDI.

Arbeidet med de midlertidige, akutte løsningene har allerede pågått i noen uker, ifølge UDI-direktør Frode Forfang. Det vil fortsatt ta noe tid å få disse løsningene på plass.

Forfang regner med at leie av passasjerskip som kan legge til havn og fungere som midlertidig mottak i forskjellige byer i Nord-Norge, vil være på plass raskest.

Brakkebyene skal bygges opp med anleggsbrakker, som ofte blir brukt på byggeplasser.

— Vi er i en krevende situasjon fordi tallene fortsatt er på vei oppover, sier Forfang til Aftenposten.

— Veksten vi får i antall asylsøkere og det faktum at vi ser en kraftig økning, gjør at det tar lengre tid å komme bort fra de dyre akuttløsningene, sier Forfang.

Les også:

Les også

UDI vil aldersteste flere mindreårige asylsøkere

15.000 nye plasser

På en pressekonferanse i oktober ba UDI-direktøren om 15.000 nye mottaksplasser for asylsøkere over hele landet, noe som vil si 80-100 nye mottak.

— Vi ser at den forrige prognosen vi ga på 20.000-25.000 i løpet av året er altfor lav. Tallet kommer til å bli høyere enn vi tidligere har oppgitt, sannsynligvis med en god margin, sa Forfang i oktober, og understreket samtidig at det ikke nødvendigvis ville være siste runde med mottaksplasser.

Da UDI tidligere i høst sendte 7500 mottaksplasser ut på anbud, fikk de kun inn rundt 5500 av dem.

Publisert