Nekter å snakke om sitt tidligere Frp-nei

Flere ganger de siste årene har Venstre-toppene nektet å gå i regjering med Frp. Det vil de ikke snakke om i dag.

Publisert Publisert

TJA TIL FRP: Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke avvisende til å gå inn i regjering med Frp. Men hun møter motbør i eget parti. Terje Breivik vil ikke uttale seg om partiets strategi fremover. Foto: Elias Dahlen (arkiv)

 • Gerd Margrete Tjeldflåt
 • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Venstre er en av jokerne etter stortingsvalget mandag. Statsminister Erna Solberg (H) vil ha dem inn i regjering, og Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke avvisende.

– Akkurat nå er vi ikke kategoriske på noen ting, sa Grande til NTB dagen etter valget.

Det står i sterk kontrast til hvordan hun og resten av Venstre-ledelsen har omtalt mulighetene for regjeringssamarbeid med Frp tidligere:

 • August 2015: Frp-leder Siv Jensen oppfordret norske kommuner til å si nei til å bosette flyktninger, og Grandes reaksjon var klar: «Det Frp vi så i går, er ikke et Frp vi kan sitte i regjering med», sa hun til Aftenposten.
 • Februar 2017: Nestleder Terje Breivik uttalte følgende til ABC Nyheter: «Det er ikke naturlig å gå til valg på en samarbeidsavtale. Vi har bare en plan A – og det er å gå inn i regjering med KrF og Høyre.»
 • Mars 2017: Grande sa til VG at hun og Venstre vil «tvinge» seg inn i regjeringsposisjon, og Frp ut.

Da BT onsdag snakket med alle fylkeslederne i Venstre, var det bare to som sa klart nei til regjeringssamarbeid med Frp.

Les også

Venstre-topper åpner for Frp-partnerskap

Velgerne misliker Frp

BT har prøvd å få Grande til å kommentere sine tidligere utspill uten hell.

Nestleder Breivik sier følgende til at han i februar avviste både å støtte og å gå inn i en Frp-regjering.

– Venstre gikk til valg på blågrønn regjering. Nå har vi god tid på å områ oss og finne ut hvordan vi best forvalter tilliten fra velgerne, sier han.

Før valget publiserte BT et sympatibarometer, som viser hva velgere fra ulike partier synes om andre partier. Dette viser at 85 prosent av Venstres velgere fra 2013 misliker Frp. Det vil ikke Breivik kommentere.

– Er det å «forvalte velgernes tillit» å gå i regjering med Frp når en så stor andel av deres velgere misliker det partiet?

– Jeg vil ikke dele noen tanker med media på dette tidspunktet. Det eneste jeg kan si er at valgresultatet vil være en del av de vurderingene man gjør.

– Så du mener at valgresultatet kan forandre på hvordan dere ser på samarbeid med Frp?

– Det har jeg ikke sagt.

Les også

Høyre ville hjelpe KrF i valgkampen, men ble møtt med kald skulder

– Vanskelig å se velgerne i øynene

De nyinnvalgte stortingspolitikerne fra Venstre skal møtes onsdag neste uke. Der skal de diskutere forhandlinger med de andre borgerlige partiene.

En av de ferske stortingsrepresentantene, Jon Gunnes, har allerede sagt klart nei til regjering med Frp.

– Jeg har argumentert for vår plan A i møte med velgere på valgkampstand, og jeg har sagt at vi ikke har noen plan B. Det blir vanskelig å se mine velgere i øynene om jeg nå skulle støtte et regjeringsprosjekt med Frp, sier Gunnes til Adresseavisen.

En annen ny representant, Carl-Erik Grimstad fra Vestfold, kommer fra et fylke der partiet har sagt nei til regjeringssamarbeid med Frp. Han vil likevel ikke si noe om hva han mener.

– Jeg registrerer et voldsomt medietrøkk om dette, men synes det er overdramatisert. Jeg har full tillit til at ledelsen håndterer dette bra.

– Gunnes mener det blir vanskelig å møte velgerne dersom man bryter med det som er sagt før valget. Hva tenker du?

– Jeg har et fylkeslag i ryggen som har sagt at vi ikke ønsker å gå regjering i Frp, slik situasjonen var før valget. Nå må vi teste ut hva reaksjonen er i den parlamentariske situasjonen vi har nå.

IS I MAGEN: Carl-Erik Grimstad er ny stortingsrepresentant for Vestfold Venstre. Hans fylkeslag har tidligere vært klar på at det ikke ønsker regjeringssamarbeid med Venstre. Foto: SCANPIX (ARKIV)

– Borti staur og vegger

Også lokalt i Hordaland er det flere som reagerer på muligheten for regjeringssamarbeid med Frp.

– Det er en farlig vei Venstre ikke bør slå inn på, sier Olav Kobbeltveit, tidligere politisk redaktør i BT og nå kommunestyrerepresentant for Fjell Venstre.

Kobbeltveit har fulgt partiet i tiår, og sier at det ser ut som om det er en generasjonskonflikt i partiet.

– Med min bakgrunn er det helt borti staur og vegger å inngå et formelt regjeringssamarbeid med Frp. Mange er nok enige med meg, men jeg er ikke sikker at det er et flertall lenger, sier han.

Kobbeltveit sier han tror det blir utmeldelser fra partiet dersom det blir regjering med Frp.

– Uspiselig retorikk

For ett år siden sa Geir Kjell Andersland, tidligere fylkesleder i Hordaland Venstre, at Venstre måtte komme seg ut av «Frps garn» og stå på egne ben. Det står han fremdeles ved.

– Det er ideologisk utenkelig at Venstre samarbeider med Frp. Personlig vil jeg råde partiet til å gå i opposisjon, ikke i regjering og i alle fall ikke i noen samarbeidsavtale, sier Andersland.

SKEPTISK: Geir Kjell Andersland, tidligere fylkesleder for Venstre i Hordaland, gir Terje Breivik råd om å gå i opposisjon. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

Han mener samarbeidsavtalen Venstre og KrF har hatt med H/Frp-regjeringen de siste fire årene har støtt velgere bort.

– Vi har garantert for at regjeringen sitter, med Sylvi Listhaugs retorikk som har vært helt uspiselig. Samtidig har vi oppnådd resultater, men de har vi ikke fått æren for.

Da mener Andersland det tross alt vil være bedre å gå inn i regjering.

– Hvis Venstre får integreringsministeren og miljøministeren, vil vi kunne påvirke politikken og da skjønner jeg at det er vanskelig for partiledelsen å si nei.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Slik har velgerne flyttet seg under fire år med Erna Solberg

 2. Krisetal og neglebiting for Venstre og KrF

 3. Venstre er mislikt av sine egne velgere

 4. Hareide: – Vi går til valg på at Sylvi Listhaug skal ut av regjering

 1. Stortingsvalg
 2. Stortingsvalg 2017
 3. Geir Kjell Andersland
 4. Trine Skei Grande