Han er siktet etter paragraf 91A som omhandler ulovlig etterretningsvirksomhet.

Aktor i saken er politiadvokat Thomas Blom, mens Trygve Staff er oppnevnt som forsvarer for mannen som hevder at ambassaden i Norge har presset sudanere til å jobbe for dem.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep mannen i Trondheim tirsdag. PST skriver på sin hjemmeside at de kjenner til at press utøves både indirekte mot eksilborgeres familie i hjemlandet og direkte ved å sende egne etterretningsoffiserer til landet der opposisjonelle har tilhold.

I tillegg kan de presse asylsøkere til å utøve etterretningsvirksomheten for dem.

— I Norge foregår det flyktningspionasje. Flere land kartlegger egne borgere som oppholder seg i landet vårt, og de gjør det både direkte og indirekte. PST er avhengig av et godt samarbeid med utlendingsmyndighetene, det ordinære politi og ikke minst med den enkelte person som blir utsatt for slik ulovlig virksomhet, skriver seksjonssjef for kontraetterretning, Erik Haugland.

Den siktede 38-åringen kom til Norge i 2004, har permanent opphold og er i full jobb. PST mener mannen må ha gitt uriktige opplysninger i sin asylsøknad, siden de nå mener å ha bevis for at han samarbeider med myndighetene i hjemlandet.