— Regjeringen må vise dette i reell politikk gjennom å legge føringer for hele fondet, og ikke symbolske småinvesteringer, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen, som også leder Stortingets energi- og miljøkomité.

Under regjeringens klimakonferanse i Oslo rådhus torsdag varslet statsminister Erna Solberg (H) at oljefondet skal investere mer i fornybar energi og bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land.

Finansminister Siv Jensen (Frp) jobber nå med innretningen på det hun beskriver som «fornuftige virkemidler». Hun frykter ikke for reaksjonene fra Stortinget og miljøorganisasjonene den dagen detaljene blir kjent.

— Vi må gjøre dette innenfor det som oppfattes som en ansvarlig investeringsstrategi for Statens pensjonsfond utland, sier hun til NTB.

- En håndsrekning til FN

FNs klimasjef Christina Figueres ba tidligere i år om en kraftig økning av de internasjonale investeringene innen fornybar energi. Bellona mener regjeringen nå kommer FNs generalsekretær Ban Ki-moon til unnsetning.

— Dette kan være den håndsrekningen som Ban trenger for å lykkes under klimamøtet i New York i september. Regjeringen må i vårens stortingsmelding om oljefondet konkretisere hvordan fondet skal utvide fornybarsatsingen. Et viktig krav er å gradvis øke investeringene i fornybart til 5 prosent fram mot 2020, sier seniorrådgiver Svend Søyland i Bellona.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne har følgende utfordring til regjeringen:

— Det er bra at Erna Solberg nå vil åpne for at oljefondet kan investere i fornybar energi. Samtidig er det fortsatt svært uklart hva regjeringen vil foreslå i praksis. Hvis Erna vil gjøre noe som virkelig monner, bør hun bruke oljefondet til å investere minst 1 prosent av BNP til direkte investeringer i klimatiltak i utviklingsland, for eksempel gjennom FNs klimafond, sier han.

- Må kutte fossile investeringer

Zero-sjef Marius Holm mener oljefondet kan bli et av de viktigste klimaverktøyene ved å kreve at 5 prosent av kapitalen investeres i produksjon og distribusjon av fornybar energi.

— Målet er at oljefondet må kunne investere i vannkraftverk og kraftlinjer for å bygge ut fornybar energi, sier han.

Naturvernforbundet leder Lars Haltbrekken mener oljefondet i tillegg til fornybarsatsing må trekke seg helt ut av alle fossile investeringer.

— Fondet har investert i halvparten av de 90 selskapene som er ansvarlige for to tredeler av klimaforurensningen fra 1750 og fram til i dag, sier han.