- Vi er ført bak lyset

SVs Karin Andersen mener justisminister Anders Anundsen (Frp) har feilinformert Stortinget.

PROVOSERT: SVs Karin Andersen mener justisminister Andersen Anundsen (Frp) har ført KrF, Venstre og Stortinget bak lyset i saken om utsendelse av lengeværende asylbarn.

  • Kjetil Gillesvik
  • Eystein Røssum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg er veldig forferdet over at det statsråden har sagt om at en skal instruere Politiets Utlendingsenhet om ikke å prioritere utsending av lengeværende barn, viser seg ikke å ha blitt fulgt opp. Vi har mistenkt dette lenge. Vi har jo sett på tallene at det er mange av de lengeværende barna som allerede er sendt ut, sier SVs innvandringspolitiske talsperson Karin Andersen.

Hun reagerer sterkt på dagens oppslag i BT om at justisminister Anders Anundsens lovnader om at utsending av lengeværende barn, også omtalt som asylbarn, ikke skulle prioriteres, viser seg ikke å ha nådd frem til Politiets Utlendingsenhet. Det var i Stortingets spørretime 10. oktober i fjor at Anundsen varslet at politiet ikke lenger har i oppdrag å sende ut flest mulig asylfamilier som har vært lenge i landet uten lov.

Anundsen sa blant annet at regjeringen har «myket opp fokuset», sammenliknet med det rødgrønne styret. Han viste til at «vi har gjort det om, på den måten at det ikke er de som har vært her lenge, som skal prioriteres, men barnefamilier generelt.»

Les også

Anundsens ansvar

— Ikke et arbeidsuhell

I Styringsbrevet fra JD til POD var de rødgrønnes ordre om å prioritere saker som «omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse» tatt ut. Formuleringen var erstattet med at «saker som omfatter barn skal prioritereres».

Budskapet forplantet seg derimot ikke nedover i systemet. Da Politidirektoratet sendte ut sine styringssignaler til blant annet Politiets Utlendingsenhet, var politikkendringene som Anundsen viste til i Stortinget forduftet. Her sto det forstatt at utsending av lengeværende barn skal prioriteres.

SVs Karin Andersen nekter å tro at det som har skjedd er et arbeidsuhell.— Det har vært drøftet opp og ned i Stortinget. Annundsen vet godt at dette er et hett politisk tema. Det kan ikke være et arbeidsuhell å glemme en så viktig del av avtalen. Det er ikke noe arbeidsuhell.

— Justisministeren må jo påse at endringer skjer. Dette er en forsømmelse. Han har iherdig påstått at utsending av lengeværende barn ikke skal prioriteres. Når vi i runde på runde har spurt hvorfor det likevel blir sendt ut så mange, så har han svart at det har det ikke fordi vi har endret reglene. Han burde da ha spurt seg hvorfor dette skjer? Det er statsråden som har ansvar for dette. Han kan ikke skylde på de nedover i systemet.

Inn på teppet

Karin Andersen (SV) mener KrF og Venstre i denne saken er blitt ført bak lyset.

— Vi har flere ganger tatt til orde for at disse sakene skal stilles i bero. Da har Venstre og KrF sagt at det ikke er nøvdvendig fordi Anundsen har endret retningslinjene. Så viser det seg at dette ikke er sant. Derfor forlanger vi nå at justisministeren snarest kaller inn politiet på teppet og setter en stopper for dette, sånn at håndhevingen blir i tråd med det han har sagt til Stortinget og deres samarbeidspartier.

KrF og Venstre fikk i samarbeidsavtalen med regjeringspartiene gjennomslag for at flere lengeværende asylbarn skulle få bli. Men den varslede forskriftsendringen er ennå ikke på plass.

— Anundsen gjennomfører konsekvent de delene av avtalen som er Høyre- og Frp-politikkk, og så ser det ut til at han neglisjerer de delene som han er enig med KrF og Venstre om, sier Karin Andersen og legger til:

— De sitter og krangler om dette. I mellomtiden har de latt Anundsen holde på og sende ut mange av de barna som kunne fått opphold. Dette er veldig alvorlig. Jeg forventer at Venstre og KrF nå setter skapet på plass. De kan ikke ha en avtale med noen som fører dem bak lyset og bare holder sin del av avtalen, sier Andersen (SV).

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mener alle må ha med munn­bind når de går hjemmefra

Helsebyråd Beate Husa er klinkende klar etter at byrådet innførte nye koronatiltak tirsdag: Går du hjemmefra nå, må du…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Andre smittebølge blir uten tvil mer dødelig enn den første

  2. – Det er noe skit. Men må vi, så må vi.

  3. – Jeg kan ikke huske at en norsk offiser har gjort noe lignende

  4. – Vet du hvor mange venner jeg kommer til å miste hvis jeg sier noe?

  5. Espen (49) er en av mange som dropper trenings­senter. Nå slår bransjen alarm.

  6. Lærerstudent Kaia tvinges ut i praksis