Utslippene til værs igjen

Durban (bt.no): De globale utslippene av klimagasser nådde historiske høyder i 2010. Den atmosfæriske konsentrasjonen av CO2 er på det høyeste nivået som er målt de siste 800.000 årene.

Publisert Publisert

FORURENSING: Bildet viser pipene fra en kraftstasjon ved Avedoere Holme utenfor København. Foto: SCANPIX

  • Atle Andersson
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det viser en ny studie som i dag blir publisert i det vitenskapeligetidsskriftet Nature Climate Change. Tallene blir offentliggjort samtidig som forhandlingenepå klimatoppmøtet i Durban går inn i den andre og avgjørende uken, et møtestatsminister Jens Stoltenberg frykter skal ende med kollaps.

Etter en kortvarig dupp i utslippene som følge av finanskrisen i2008/2009, pekte kurven rett til værs igjen i 2010 med en vekst på 5,9 prosent.Den sørafrikanske storbyen Durban som i disse dager er vertskap forklimaforhandlere fra over 190 land, er et bilde på situasjonen med hurtigøkonomisk vekst og tilhørende økning i utslippene av drivhusgasser fra både ensvulmende bilpark og industri på høygir.

Les også

[No available link text]

Lokomotivene

— Denkraftige utslippsøkningen i fjor skyldes i første rekke den økonomiske veksteni mange store utviklingsland. Dessuten skjøt mange regjeringer i kriserammedeland store beløp inn i økonomien for å holde hjulene i gang, sier Glen Petersved CICERO Senter for klimaforskning, som har vært med i det internasjonale forskerteametbak studien.

Denatmosfæriske konsentrasjonen av CO2 er nå på 389 ppm (parts per million), dethøyeste nivået som er målt de siste 800.000 årene.

Kortvarig nedgang

I løpet av2010 vokste de globale CO2-utslippene med nær seks prosent. Det tilsvarer rundt1,9 gigatonn CO2, som er det samme som India og Russlands samlede årligeutslipp. Dette er det kraftigste hoppet i utslipp siden 2003. I snitt har deglobale utslippene økt med 3,1 prosent årlig siden 2000.

Forskernehar studert hvordan CO2-utslippene siden 1960 er blitt påvirket av storepolitiske og økonomiske hendelser, for eksempel Sovjetunionens fall ogoljekrisene i 1973 og 1979.

Mens fleretidligere økonomiske kriser førte til mer langvarige reduksjoner iCO2-utslippene, bragte krisen i 2008-09 bare en kortvarig nedgang.

— Haster med utslippstak

- Hvordanvil den nåværende økonomiske krisen i mange vestlige land påvirke utslippene?

— Deter vanskelig å svare på. Den nåværende krisen i EU og USA har en mer sakte ogsnikende karakter. Ingen ser ut til å vite hva som kommer til å skje, hvorlangvarig krisen blir eller om vi kommer til å oppleve en ny resesjon. Sliksituasjonen er i øyeblikket har jeg imidlertid vanskelig for å tro at vi kommertil å oppleve noen nedgang i utslippene i 2011. Jeg tror det er mer sannsynligmed en økning på rundt tre prosent, sier Peters.

I likhetmed forskerkollegene bak studien, mener han det haster å få på plass etutslippstak. En rekke studier viser at temperaturøkningen kan bli fire grader i2100 hvis veksten fortsetter på dagens nivå.

- Hva blirkonsekvensene hvis verdens politiske ledere utsetter en bindende avtale somførst vil tre i kraft fra rundt 2020?

— Resultatetvil bli at det blir nær umulig å nå togradersmålet, det mest sannsynlige vilbli en temperaturøkning på minst tre grader i slutten av dette århundret, sierPeters.

Denmanglende fremdriften i det internasjonale klimaarbeidet gjør at han er liteoptimistisk.

— Slik detnå ligger an, beveger vi oss i gal retning, sier Peters.

Kommentarer? Bruk kommentarfeltet under!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Skyss frykter mer trengsel tirsdag morgen. Det har én spesiell grunn.

  2. – Ja, det vil bli kaos i Åsane

  3. Ruth Grung tapte i Bergen, men gir seg ikke: – Jeg står løpet ut. Jeg er en fighter.

  4. Øygarden: Opphever karantene for skoletrinn

  5. Hun håpet brann­alarmen skulle gå, så hun fikk slippe. Til slutt bestemte Weronica (19) seg.

  6. Øygarden har ikke kontroll over smitten. – Kommunale tjenester kan bli rammet.

  1. Klima