Meteoritt traff hytte i Oslo

Finneren bør legge steinen i fryseren slik at den bevares best mulig, råder geolog.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

En halvkilos meteorittstein har satt Rodeløkkens Kolonihager i Oslo på verdenskartet. Når steinen traff takskjegget på hytten, er litt usikkert, for hytten har vært stengt en stund. Steinen brakk, og den ene delen ble sittende fast i taket.

— Vi var der i går og så først hullet i taket. Deretter så vi steinen som lå fem-seks meter unna, sier hytteeier Rune Thomassen til VG.

Steinen er på størrelse med en snøball og veier 585 gram. I Norge er det registrert bare 14 meteorittfunn siden 1848, siste gang i Moss i 2006. Steinen vekker allerede enorm interesse og kan være mye verdt.

— Dette er en svært sjelden meteoritt, fordi du ser på snittet i den at den inneholder biter av mange forskjellige bergarter som er kittet sammen, en såkalt breksje, forklarer geofysiker Hans Amundsen, medlem av NASAs astrobiologiske institutt.

Steinen verdt mye penger

Breksjen er dannet ved at en meteoritt først har knust bergartene på en annen planet før et nytt nedslag har slynget biter ut i verdensrommet. Steinen i kolonihytten kan dermed gi verdifull informasjon til forskerne.

Mandag formiddag kom en rekke journalister på besøk for å fotografere og filme steinen, og for å snakke med de nyslåtte meteoritteierne. Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard var også på pletten sammen med konen, forfatter og meteorittjeger Anne Mette Sannes.

Amundsen forteller at nyheten spres fort også i fagmiljøene.

— Jeg har allerede fått en telefon fra en tysk geolog. I tillegg er jeg sikker på at meteorittjegerne sitter på fly fra hele verden for å sikre seg steinen. Antakelig vil de tråkke ned kolonihagen for å lete etter flere steiner i området, for det er en del penger i dette. I alle fall nok til å reparere hyttetaket, smiler Amundsen.

- Bør legges i fryseren

Han sier eieren selv bestemmer hva han vil gjøre med steinen.

— Det første han bør gjøre, er å legge den i en plastpose i fryseren, uten å fingre med den. Da bevares eventuelle væsker i steinen, noe som kan gi forskerne mange interessante opplysninger, sier han.

Deretter bør steinen vurderes av eksperter ved Geologisk museum. Så bestemmer eieren om han vil selge den, og i så fall til hvem.

Amundsen håper forskere vil få tilgang til denne svært spesielle meteoritten. Da kan de blant annet finne ut hvor i verdensrommet den kommer fra.

— Den kan komme fra en planet som ikke lenger eksisterer, men som ble sprengt i stykker tidligere i historien. Den kan også komme fra månen, eller teoretisk sett fra Mars, Venus eller Merkur, forteller Amundsen.

Liten grunn til engstelse

Geologene kan også finne ut hvor gammel steinen er, hvor lenge den har svevd i verdensrommet og hvor lenge den har vært på jorden.

Det er liten grunn til å engste seg for at noen skal få en lignende stein i hodet, selv om det har skjedd at mennesker er blitt truffet.

— På 1950-tallet ble en kvinne truffet i hofta mens hun sov, men hun kom seg igjen. Det har også vært et par stykker som er blitt truffet i beinet, og en postkasse ble smadret mens eieren skulle måke snø fra den, forteller han.

Verdens største registrerte meteoritt ligger ifølge Store norske leksikon i Namibia. Den ble funnet i 1920 og veier rundt 60 tonn.

SENSASJON: Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard studerer meteoritten som landet i Oslo. Foto: SCANPIX

ØDELA TAKET: Meteoritten har satt tydelige spor der den traff hyttetaket. Foto: SCANPIX

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. To kajakker veltet: – De vinket etter hjelp og det blåste godt

  2. Olafsens tidligere kollega og VM-vinner omkom i ulykke: – En uvirkelig og fryktelig trist dag

  3. Fortsatt nedgang i antall koronapasienter

  4. – Vi må vise sympati med dem som ikke kommer seg hjem

  5. Danmark innfører «koronapass»

  6. «Brann-supporterne var lovet noe annet denne sesongen»