Mandag starter rettssaken mot 48-åringen i Oslo tingrett, men den delen av tiltalen som omhandler truslene, skal ikke behandles i retten før onsdag.

Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari, varsler i tiltalen at det tas forbehold om påstand om forvaring, med en tidsramme på fem år.

48-åringen ble pågrepet i begynnelsen av juni i år. Ifølge tiltalen sendte han mellom juli i fjor og mai i år en rekke eposter og tekstmeldinger til stefaren og truet med å drepe ham.

Flere av drapstruslene omfatter også statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg.

Paragraf 99

Som bakgrunn for truslene oppgir 48-åringen Norges militære innsats i utlandet, noe han gjennom meldingene ba stefaren sette en stopper for. En rekke av truslene er også sendt til moren.

I en av epostene til stefaren skriver mannen blant annet følgende: «HEI, Hitler svin, du kommer ikke til å slippe unna, dødsdommen er allerede satt på deg og jens så det kan ikke noen gjøre noe med.»

Mannen er tiltalt etter paragraf 99 i straffeloven, som brukes blant annet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mot personer som retter trusler mot kongehuset, regjeringen og Stortinget.

Flere trusler

48-åringen er også tiltalt for trusler mot en navngitt Nav-ansatt, som han skal ha presset for å få henne til å utbetale penger.

I tillegg har han sendt en epost til Politidirektoratet og Justisdepartementet der han undersøker uregelmessigheter han mener seg utsatt for fra politiets side. I detalj beskriver mannen med hvilket våpen han vil ta livet av navngitte personer ansatt i politiet i hjemfylket.

— Sendt i fylla

I et intervju med Dagbladet sier den tiltalte 48-åringen at han var «møkka full» da han sendte epostene.

— Det var aldri ment som drapstrusler. Årsaken til epostene er todelt. Noe gjelder politikk, resten har med mitt forhold til Martin Kolberg å gjøre, sier mannen.

Han innrømmer at han i ettertid ser at epostene «kan forstås negativt», men nekter straffskyld.

Trusseltiltalen kommer i tillegg til at mannen er tiltalt for andre kriminelle forhold. Det er satt av åtte dager til saken i Oslo tingrett.