Det opplyste etterforskningsleder Jørn Lasse Refsnes under politiets pressekonferanse onsdag.

En begjæring om oppnevning av sakkyndige ble onsdag sendt til Sogn tingrett.

— Den formelle oppnevningen har ikke skjedd ennå, men det vil kunne la seg gjøre i løpet av dagen, sa Refsnes.

Tilregnelig eller utilregnelig

En fullstendig judisiell observasjon foretas for å bedømme den siktedes sinnstilstand - og for å avklare hvorvidt vedkommende kan vurderes som tilregnelig eller utilregnelig i en kommende straffesak. Det er retten som må beslutte at slik observasjon skal foretas.

Den siktede 30-åringen er innlagt ved Psykiatrisk klinikk ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen, også kjent som Sandviken sykehus.

Torsdag blir han begjært varetektsfengslet i fire uker.

Leter etter motiv

— Hovedfokus for etterforskningen videre er nå å søke å få så mange detaljer som mulig om omstendighetene rundt denne handlingen, både når det gjelder det faktisk hendelsesforløp og gjerningsmannens motiv, dersom det finnes et slikt, sier etterforskningsleder Refsnes.

Politiet er i løpende dialog med helsepersonell og den siktedes forsvarer med tanke på å få gjennomført avhør, men helsesituasjonen hans gjorde dette lite sannsynlig onsdag, uttalte politiadvokaten på pressekonferansen.

Det var bussjåfør Arve Kvernhaug og passasjerene Margaret Molland Sanden og Brahim Khouya som ble drept i bussen. De døde ble onsdag obdusert.

Utrykningen evalueres

Sogn og Fjordane politidistrikt skal i samarbeid med Politidirektoratet evaluere politiets responstid i forbindelse med bussdrapene i Årdal.

Politimester Ronny Iden gjentok onsdag at politiets valg av omvei da de rykket ut til bussen i Årdal fremstår som forsvarlig.

— Utrykningstiden på én time og elleve minutter er lang tid. Jeg har sagt tidligere at veivalget fremstår som forsvarlig. Det skal også evalueres, sier Iden.

Politiets rute til stedet der bussen sto, var nesten fire mil lengre enn korteste vei.