— Norsk ungdom velger i det store og hele fornuftig. Det er ekstra god søkning til realfag og teknologifag. Det trenger Norge for å løse viktige utfordringer som klima og energi, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Når tilbudene sendes ut lørdag, får 3710 tilbud om å starte på realfagsstudier. Det er en økning på rundt åtte prosent fra i fjor.

Også bachelorstudiet i teknologi øker med nesten åtte prosent, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Tildelte plasser ved helse— og sosialfagsutdanninger øker også. Totalt er det sendt ut 15.680 tilbud her.

Flere vil bli lærere

Det er også flere som har søkt seg til lærerutdanninger i år enn i fjor. Samordna Opptak har sendt ut 4,8 prosent flere tilbud om studieplass ved lærerutdanningene i år.

— Det er likevel langt frem til vi kan avblåse den varslede lærerkrisen. Statistisk sentralbyrå sine beregninger viser at det i 2020 vil mangle over 20.000 lærere, sier nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

Han trekker fram at 37.000 mennesker med lærerutdanning ikke jobbet i skoleverket i 2012. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er enig i at læreryrket må bli mer attraktivt.

— Vi må få enda flere søkere på lærerutdanningen i fremtiden. Det er viktig å satse mer på videreutdanning, slik at man får faglig påfyll igjennom karrieren og flere blir interesserte i å bli lærere, sier Isaksen.

REALFAG ØKER: - Norge trenger kreative teknologer og realfagskandidater i årene framover, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i forbindelse med årets opptak til høyere utdanning.
SCANPIX

Han syns det er spesielt gledelig å se at flere søker seg til de femårige lektorprogrammene.

— Dette lover godt med tanke på regjeringens innføring av femårig master for lærerutdanningene, mener Isaksen.

14.080 står uten plass

Til sammen sender Samordna Opptak ut 1350 flere tilbud om studieplass ved årets hovedopptak sammenlignet med i fjor. 63,4 prosent av dem som får tilbud, får tilbud om plass på sitt førstevalg.

— Det er gledelig at over 53.000 søkere får tilbud på sitt høyest prioriterte ønske, sier daglig leder Bente Ringlund Bunæs i Samordna Opptak.

Likevel står 14.080 kvalifiserte søkere uten studieplass etter hovedopptaket. Det er en økning på 300 fra i fjor.

Lørdag publiserer Samordna Opptak oversikten over ledige studieplasser. Fra søndag av kan nye og tidligere søkere jakte på ledige studieplasser.

— Jeg oppfordrer søkere uten et studietilbud til å sjekke nettportalen. Der vil det også i år være mange spennende tilbud. Da gjelder det å være raskt ute, ettersom det er førstemann til mølla som gjelder, sier Isaksen.