- Ingen er tjent med forhastede konklusjoner

Justisminister Knut Storberget opplyser at Nordre Buskerud polidistrikt har tidfestet pågripelsen av Anders Behring Breivik til noe senere enn det som først har vært kjent.

storberget2.jpg
  • Per Anders Johansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Justisminister Knut Storberget opplyser under sin redegjørelse til Stortinget i dag at Nordre Burskerud politidistrikt har opplyst at Anders Behring Breivik ble pågrepet senere enn det som tidligere har vært kjent.

Beredskapstroppen har tidligere meldt at Breivik ble pågrepet 18.27. Nordre Buskerud tidfester imidlertid pågripelsen til mellom klokken 18.32 og 18.34, ifølge justisminsteren.

— Ifølge beredskapstroppen skal det ha skjedd klokka 18.27. Materialet fra Nordre Buskerud angir etsenere tidspunkt,18.32 -18.34, sa Storberget under redegjørelsen.

Politifolk

I redegjørelsen i dag kommer det frem at det var 10 politifolk på vakt i Nordre Buskerud da de første meldingene kom om skyting på Utøya klokken 17.27 fredag 22. juli.

Lydopptakene av politiets samband 22. juli avslører store problemer rundt ledelsen av operasjonen frem til Anders Behring Breivik (32) ble pågrepet på Utøya.

Det var 5 tjenestemenn i tjeneste på Hønefoss, og 5 i resten av distriktet.

25 minutter senere - klokken 17.52 - kom to bevæpnede politifolk til fergeleiet ved Utøya.

Utover kvelden kom det 60 polititjenestemenn til området.

Mange spørsmål

Etter terrorangrepene 22. juli har spørsmålene vært mange. De dreier seg blant annet om valg av båt, politiets responstid, om skyting pågår-instruksen, om hvorfor terroristen ikke ble fanget opp av PST, og om hvorfor politihelikopteret ikke ble satt inn umiddelbart.

Trine Skei Grande (V) forventer at justisminister Knut Storberget (Ap) innrømmer at Norge som nasjon feilet 22. juli. I dag klokken ti møter han i Stortinget.

I dag møter justisminister Knut Storberget (Ap) og forsvarsminister Grete Faremo til høring i Stortinget, hvor de skal redegjøre for spørsmål knyttet til terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya.

Høringen kommer etter kritikk fra opposisjonen, som ikke vil vente til 22.juli-kommisjonen legger frem sin rapport i august neste år for å få svar på mange spørsmål knyttet til beredskap og sikkerhet.

- Ingen er tjent med forhastede konklusjoner

Storberget berører flere deler av kritikken som har vært reist mot politiet, både om manglende riksalarm, valg av Storøya, politibåt, PST og manglende helikopter.

Justisministeren er enig i at punkter som kan forbedres etter 22. juli, må gjennomgås allerede nå. Men han advarer mot å trekke forhastede konklusjoner.

— Ingen er tjent med forhastede konklusjoner på et unyansert eller mangelfullt grunnlag, sa han.

Publisert