Venstre har innkalt stortingsgruppen til møte onsdag klokken 14 og landsstyret til et møte klokken 17, får NTB opplyst.

Samme dag skal trolig også KrFs landsstyre og Fremskrittspartiets sentralstyre ta stilling til veien videre etter åtte dager med regjeringssonderinger.

I Venstre er det den nyvalgte stortingsgruppa som tar beslutningen om partiet skal gå fra sonderinger til forhandlinger. Beslutningen gjøres etter et råd fra landsstyret, som består av sentralstyret og alle fylkeslederne.

I KrF er det landsstyret som tar beslutningen, mens sentralstyret i Frp har status som referansegruppe for sonderings— og forhandlingsutvalget.

KrF-leder Knut Arild Hareide sa til NTB mandag morgen at partiet kommer til å samle sitt landsstyre fysisk for å ta stilling til veien videre.

— Ja, ved den type beslutninger som vi står overfor nå, så er det naturlig at vi samles, sier han.

Konklusjoner

Mandag formiddag bekreftet kommende statsminister Erna Solberg (H) at målet er å kunne trekke konklusjoner i løpet av uken om hvem som blir med videre i samtalene om å danne ny regjering.

— Vi får se. Det blir jo spennende å se hva vi får til. Denne uken må vi trekke noen konklusjoner med tanke på hvem som blir med videre og ikke, sa Høyre-lederen, på vei ut av bilen til Politiets sikkerhetstjeneste.

sz645c20.jpg

Hun ville ikke svare på hvor mange flere dager hun ser for seg at sonderingene skal vare.

— Vi får se, lød det forsiktige svaret, idet Solberg ankom Radisson Blu-hotellet i Nydalen som den siste av de fire partilederne.

Avklaringer

Solberg la til at hun ser for seg at det blir en krevende uke.

Også de andre aktørene var preget av at det nærmer seg tidspunkt for avklaringer.

— Spenningen stiger, sa Frp-nestleder Per Sandberg.

— De neste dagene blir særdeles avgjørende, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

— Det blir intense dager. Veldig mye gjenstår, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

— Oppvarmingen er over, fastslo KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

Fotavtrykk

— Det er det som blir spennende, sa Sandberg, på spørsmål fra NTB om hvordan Frp ligger an til å få gjennomslag for en eller flere av partiets hjertesaker.

Frp-leder Siv Jensen har i forkant av sonderingene vært soleklar på at Frp skal sette et klart fotavtrykk i regjeringserklæringen.

Andre partiledere legger mer vekt på helheten.

— Helheten er avgjørende for KrF, og vi nærmer oss at vi kan se den. En krevende del av samtalene er hva vi skal prioritere, og da er økonomiske prioriteringer et av områdene der det spriker mellom partiene, sa Hareide til NTB mandag.

Må henge sammen

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at spenningen ligger på de feltene som alle har påpekt fra før, uten at hun vil være konkret.

— Det er de områdene dere har tippet på. For oss handler det om å få ting til å henge sammen, både økonomisk og visjonsmessig. Det er veldig mye som gjenstår, og viktigst er det at sammenhengen gjenstår. Det er det vi nå skal jobbe med, sier hun til NTB.