Bestselgere som Nivea Sun Kids Caring og Garnier Ambre Solaire Light & Silky er blant solkremtestens tapere.

— Resultatet av testen er nedslående. 11 av de 25 solkremene vi har testet anbefaler vi småbarnsfamilier og gravide å unngå. Stoffene i disse kremene kan både svekke forplantningsevne og virke kreftfremkallende, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Lett å unngå

Testen tar utgangspunkt i EUs liste over hormonforstyrrende stoffer. Alle disse stoffene er dokumentert hormonforstyrrende i minst ett dyreforsøk.

Flesland ønsker at produsentene skal ta mer ansvar, og hun påpeker at det er mulig å erstatte de hormonforstyrrende stoffene med tryggere alternativer.

— Det er interessant at samme produsent klarer å lage solkremmer med både hormonforstyrrende stoffer og solkremer uten disse, sier Flesland.

Anbefaler app

Stoffene Forbrukerrådet anbefaler folk å unngå, er ethylparaben, methylparaben, propylparaben og ethylhexyl methoxycinnamate. Propylparaben er i Danmark forbudt i pleieprodukter til barn under 3 år.

— Vår politikere og regjeringen må ta ansvar for å påvirke EU til å komme med strengere regler for solkrem. Mange av de aktuelle solkremene produseres utenfor Norge, mener Flesland.

Forbrukerdirektøren anbefaler forbrukere å laste ned deres hormonsjekk-app. Slik kan forbrukere selv skanne solkrem og andre kosmetiske produkter for å få vite hva de inneholder.

Mattilsynet avventer EU

Julie Tesdal Håland, rådgiver i Mattilsynets seksjon for omsetning til forbruker, forteller at de følger nøye med på forskning når det kommer til stoffene Forbrukerrådet vil bli kvitt.

— Folk som er bekymret, kan sjekke solkremflasken. Det er påkrevd at alle ingredienser står på den, sier hun til NTB.

Skal Norge gjøre noen egne vedtak om tillatte stoffer i solkrem, må det først gjennomføres en nasjonal risikovurdering.

— Vi forholder oss til EU-regelverket. Noen av stoffene som blir brukt i solkrem, er omdiskuterte. EU skal gjøre nye vurderinger, og Norge avventer dette, sier hun. (©NTB)