Juleværet så langt har vært av det heftige slaget med kraftig vind, lyn, torden og haglbyger. Uværet fortsetter i flere dager, men i morgen ser det ut som vi får en liten pause.

— Det løyer utover ettermiddagen i morgen. Hvis vi er heldige får vi et gløtt av sol, sier meteororlog Ivar Hjellestad ved Vervarslinga på Vestlandet.

Men først må vi gjennom mer torden og hagl.

— I dag venter vi sterk kuling fra sør. Det vil merkes godt. Vi får også kraftige byger med torden. Bygene fortsetter utover natten, sier Hjellestad.

Etter en kort pause på torsdag, vil vinden ta seg opp igjen inn mot helgen.

— Natt til lørdag får vi en ny runde med storm langs kysten. Vindkastene kan bli temmelig kraftige også innover i landet. Det blir intensivt, sier meteorologen.

Fremdeles må de som vil gå på ski dra høyt til fjells. Nedbøren kommer som regn under 600 meter.

Ingen materielle skader

Julaften blåste det heftig en rekke steder i Hordaland, men det er ikke meldt om materielle skader av betydning. I tillegg lynet og tordnet det med jevne mellomrom i løpet av kvelden.

I løpet av kvelden og natten har det blåst kraftig blant annet over Sotrabroen.

— På det meste har vindstyrken vært oppe i 18-20 sekundmeter. Det har ikke blitt noe verre, og broen har vært åpen hele tiden, sier vaktoperatør Morten Hansen ved Vegtrafikksentralen i Hordaland.

Han opplyser at de følger med og at om vinden stiger til 25 i middelverdi, er det politiet som vurderer om broen holdes åpen.

— Foreløpig er det ikke noe problem, sier Hansen.

Har du tips eller bilder om været? Send MMS til 2211 eller epost til 2211@bt.no.

Få trafikkproblemer

Været har ikke skapt store problemer på veien. Det er lite trafikk.

— Vi har ikke hatt noen store ting. Det har vært noen trevelt i regionen i løpet av natten. Entreprenøren tar slikt med en gang, sier Hansen.

Hardangervidda fortsatt stengt

På fjellovergangene er situasjonen uendret 1. juledag.

— Mannskapet har ikke gjort noe der siden julaften. Været har vært så galt at de ikke har frest noe, sier Hansen.

Det betyr at det vil ta tid å eventuelt åpne Rv 7 over Hardangervidda igjen.

— Vi får vite mer utover dagen.

På de andre fjellovergangene jobber brøytemannskper fortløpende med å holde dem åpne.

Julestormen løyer

Ekstremværet som var bebudet, ser ut til å utebli.

— På Vestlandet vil det fortsatt være en del vind, særlig langs kysten. Der kan det fortsatt kom opp i liten eller full storm, men det generelle bildet er at både vind og nedbør minker gradvis utover kvelden, sa vakthavende meteorolog Börje Johansson ved Meteorologisk institutt til NTB mens Sølvguttene sang julen inn ved 17.30-tiden julaften.

— Fra Agder og videre langs kysten østover, er det nå snakk om vanlig kuling, legger Johansson til.

Stille på veiene

Det ble strødd og brøytet iherdig for å holde veiene åpne og juletrafikken i gang. Noen fjelloverganger måtte likevel stenges, og etter hvert senket julefreden seg også på veiene.

— Det er veldig stille på telefonen, så det kan jo tyde på at de fleste nå har satt seg ved middagsbordet, sier trafikkoperatør Trude Lindstad i Statens vegvesen til NTB ved 20-tiden julaften.

I Oslo var det regnvær, men vått og ganske greie kjøreforhold julaften, mens veiene på resten av Østlandet var preget av mye snøslaps og flere steder svært glatte partier.

E6 over Dovrefjell og riksvei 7 over Hardangervidda var to av de viktige fjellovergangene som tidlig tirsdag morgen var stengt på grunn av det dårlige juleværet. Like før klokka 9 ble imidlertid Dovrefjell åpnet igjen, mens Hardangervidda holdes stengt hele julaften.

Kolonnekjøring

På riksvei 15 over Strynefjellet var det lenge kolonnekjøring for julereisende. Klokken 12 ble imidlertid fjellområdet som strekker seg fra Skjåk kommune i Oppland i øst til Stryn i Sogn og Fjordane i vest, åpnet for normal trafikk.

Dersom vinden og snøværet blir verre, kan imidlertid veien bli stengt igjen.

Også på E134 over Haukelifjell var det kolonnekjøring, før den snø- og isdekte fjellovergangen ble åpnet for normal trafikk midt på dagen. Både riksvei 13 over Vikafjellet, fylkesvei 53 Tyin-Årdal og fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er fortsatt stengt.

Flere veier er imidlertid åpne for dem som skal ut å kjøre. Dette gjelder både E16 over Filefjell og riksvei 52 over Hemsedalsfjellet.

- Planlegg godt

Selv om både vind og nedbør gradvis vil avta utover julekvelden, kan veier bli stengt på kort varsel dersom forholdene tilsier det.

— Trafikantene må følge godt med på oppdateringene i trafikkbildet, sa faggruppeleder Therese Thowsen i Vegdirektoratet til NTB på kvelden lille julaften.

Folk oppfordres til å planlegge turen godt og ta det med ro.

— Det er svært viktig at trafikanter respekterer stengte veier og tunneler og røde kryss. Ikke kjør over fjellet i findressen og pensko, men ha med varme klær og sko i tilfelle stans. Det er også lurt å ha med ekstrautstyr som spade, lommelykt, kjetting og tau, i tillegg til noe mat og drikke, oppfordrer Thowsen.