Midlertidig bevæpning av politiet avsluttes

Fra og med 21. juni klokken 15 vil ikke politiet lenger være bevæpnet i sin daglige tjeneste.

Politiet har siden november 2020 vært midlertidig bevæpnet. 21. juni vil derimot politiet ikke bære våpen i daglig tjeneste.
  • NTB
Publisert Publisert

Politiet har siden november 2020 vært midlertidig bevæpnet grunnet vurderingen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om terrortrusselen mot Norge. Førstkommende mandag avslutter derimot politiet den midlertidige bevæpningen.

− I den siste trusselvurderingen vi har mottatt fra PST fremgår det at den skjerpede terrortrusselen har avtatt. Med en redusert terrortrussel bortfaller også politiets hjemmelsgrunnlag til å opprettholde en midlertidig bevæpning av mannskapene våre, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Politidirektør Benedicte Bjørnland, opplyser at PST sin vurdering er at landets skjerpede terrortrusselen har avtatt. Derfor avsluttes nå den midlertidige bevæpningen av politiet.

− Det er vanskelig å forutse hvordan trusselbildet vil utvikle seg, men når det ikke lenger anses som en skjerpet trusselsituasjon må tiltaket med midlertidig bevæpning opphøre. Situasjonen kan imidlertid endre seg på kort tid, og politiet er forberedt på å raskt tilpasse seg endringer i trusselbildet, sier hun.

Norsk politi er i utgangspunktet ubevæpnet i daglig tjeneste, men har lagring av skytevåpen i politiets kjøretøy og kan bevæpnes i forbindelse med konkrete oppdrag ved behov.

− Det er en grunnleggende holdning i hele politiet å utøve minst mulig makt, og at bruk av skytevåpen skal benyttes som siste utvei, uttaler Bjørnland.

Publisert
  1. Benedicte Bjørnland
  2. PST
  3. Bevæpning

Les mer om dette temaet

  1. Dette gir mindre vold og mer dialog, mener svenskene. Snart kan også norsk politi få det.

  2. Han sa ja til å bli skutt av politiets nye våpen: – Som å bli påkjørt og trampet på

  3. De tror det skjer et folkemord på hvite. Ti år etter rosetogene verves flere høyre­ekstremister.

  4. PST advarer om at barn kan utgjøre en terrortrussel

BT anbefaler

Da Liv Monika (16) møtte barnevern og psykologer, lukket hun seg. Men på mobilen lå en historie få voksne fikk høre.

Liv Monika (16) var for frisk for psykiatrien, men for syk for barnevernet. Da hun ble sendt som en kasteball i systemet, ble livet umulig å leve.

LES SAKEN