Utvist asylsøker siktet for drap på Tromsø-kvinne

En 27 år gammel utvist asylsøker som sier han er fra Kongo, er siktet for drapet på sin ekskjæreste — 32 år gamle Linn Olsen Uteng fra Tromsø - torsdag kveld.

DRAP: Politiet har gjort åstedsundersøkelser i leiligheten i Tromsø hvor en kvinne ble funnet drept torsdag. En mann er pågrepet og siktet for forsettlig drap. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

— Klokken 19.50 torsdag kveld pågrep vi en 27 år gammel asylsøker som opplyser at han er fra Kongo. Han søkte asyl i Norge i 2008. Den drepte er en 32 år gammel norsk kvinne, opplyste politistasjonssjef Morten Pettersen på en pressekonferanse på politihuset i Tromsø fredag ettermiddag.

Den drepte kvinnen er 32 år gamle Linn Olsen Uteng fra Tromsø, som ifølge lokale medier jobbet i omsorgstjenesten i Tromsø kommune.

Politiet bekrefter at de tidligere har hatt en relasjon, men håper vitneavhør vil gi dem nærmere svar på hvordan forholdet mellom dem har vært den senere tiden.

Relasjon

IfølgeNordlysbodde 32-åringen i Kroken - i det området politiet først rykket ut til da de like før klokken 18.30 torsdag kveld fikk melding om at det hadde skjedd en alvorlig kriminell handling.

Snaut halvannen time etter meldingen endte politiets patruljer opp i en leilighet i Røstbakken, noen hundre meter sørvest for Tromsø sentrum, hvor de fant den døde kvinnen og 27-åringen.

Det var en bekjent av siktede som disponerte leiligheten i utleiekomplekset i Røstbakken.

— Så langt politiet kjenner til, var det kun avdøde og siktede som var til stede da drapet skjedde. Vi har avhørt mannen som disponerte leiligheten, som et vitne, men kan ikke gå nærmere inn på forklaringen, sier Morten Pettersen.

Ikke mulig med retur

Politiet bekreftet på pressekonferansen mange av opplysningene som er framkommet i mediene, blant annet at 27-åringen er vedtatt utvist fra landet.

— For å få uttransportert en utvist asylsøker må vedkommendes ID være verifisert og det må være praktisk mulig å returnere vedkommende til sitt hjemland, sier forvaltningssjef Astrid Nilsen i Troms politidistrikt.

Politiets utlendingsenhetopplyser at forutsetningene for retur av den drapssiktede ikke har vært til stede.

— I denne konkrete saken er vilkårene om sikker identitet og aksept fra hjemland ikke til stede. I perioder har utlendingen oppholdt seg på ukjente adresser, også utenfor Norge, noe som har komplisert arbeidet med verifisering av identitet, understreker PU.

Fengslet

27-åringen ble tidligere fredag varetektsfengslet i fire uker, hvorav de første to ukene i full isolasjon og brev- og besøksforbud i hele perioden.

— Siktede har så langt verken forklart seg for politiet eller under fengslingsmøtet. Han har opplyst at han ikke føler seg klar for å forklare seg ennå, sier politistasjonssjef Pettersen.

Politiadvokat Thomas Rye-Holmboe opplyser at det er faren for bevisforspillelse som gjorde at politiet ba om to uker i full isolasjon for den drapssiktede mannen.

Ifølge avisenNordlyshar politiet beslaglagt en kniv de mener er drapsvåpenet, men det ønsker ikke politiet å bekrefte. Foreløpig ønsker ikke politiet å gå ut med mer informasjon om selve drapshandlingen.

Redusert etterforskning

Tromsø-politiet har så langt bedt om bistand fra Kripos, selv om de hele tiden har en tett dialog med dem om saken.

Politiet brukte alle tilgjengelige ressurser på etterforskningen de første timene og gjennom natten fredag. Gjennom helgen vil etterforskningen fortsette med flere vitneavhør og undersøkelser, men med noe redusert styrke.

— Det er etter hvert litt færre arbeidsoppgaver som må gjøres. Derfor reduserer vi innsatsen noe, sier Morten Pettersen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Mann siktet for drap på kvinne i Tromsø

BT anbefaler

Så konen, svogeren og to slektninger bli overkjørt

Mannen i 70-årene ventet i bilen og ble vitne til alt.

LES SAKEN