Opposisjonspartier ber Siv Jensen forklare seg om SSB-bråket

KrF og Arbeiderpartiet mener det er alvorlig dersom finansminister Siv Jensen (Frp) aktivt har prøvd å gripe inn i enkeltpersoners ansettelsesforhold i SSB.

Publisert Publisert

BES OM FORKLARING: Finansminister Siv Jensen (Frp) da hun kommenterte situasjonen i SSB på en pressekonferanse i Finansdepartementet fredag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Her mangler vi gode svar, slår Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske fast overfor NRK.

Han reagerer på det som kommer frem i et VG-intervju med den avgåtte SSB-sjefen Christine Meyer. Meyer hevder at hun fikk beskjed fra Finansdepartementet om at alt ville «gå fint» om innvandringsforskeren Erling Holmøy fikk beholde jobben i SSBs forskningsavdeling.

Dette avvises av departementet.

Les også

SSB-veteran tror ikke på konspirasjonsteorier om omorganiseringen

– Ganske oppsiktsvekkende

– Det Christine Meyer sier i VG er ganske oppsiktsvekkende. Hvis Finansdepartementet har blandet seg borti stillingsplasseringen for enkeltforskere, enkeltprosjekter, så er det brudd med den uavhengigheten SSB har etter loven, sier Giske.

Han krever at Jensen kommer på banen og forklarer seg.

– Det dramatiske er at en SSB-leder går av, egentlig etter å ha blitt sagt opp av finansministeren, uten at det er gitt en god begrunnelse. Det er den som mangler nå, sier Giske.

SLUTTET: Striden i SSB endte med at SSB-sjef Christine Meyer gikk av. Foto: Scanpix

Hareide: – Må rydde opp

KrF-leder Knut Arild Hareide er også overrasket over påstandene.

– Vi vet jo at Statistisk sentralbyrå skal være politisk uavhengig. Vi skal kunne stole på SSB uavhengig av hvilken politisk farge det er på statsråden i Finansdepartementet. Her kommer det altså frem informasjon der en går inn i enkeltpersoner og enkeltsaker, sier han til NRK.

– Vi skal ikke trekke noen konklusjoner før vi har hørt Siv Jensens forklaring. Men det er viktig at Finansdepartementet nå tydeliggjør og rydder opp i hvilken informasjon og hvilke ordrer som er gitt til Christine Meyer, sier Hareide.

Les også

Syv grunner til bråket i Statistisk sentralbyrå

SV: – Må få klarhet

Også SV vil følge opp hva som skjedde forut for Meyers avgang. Partiets representant i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Torgeir Knag Fylkesnes, ber komiteen spørre finansminister Siv Jensen (Frp) om forhold som kom frEm i VG mandag, blant annet om det er riktig at noen i Finansdepartementet har ringt Meyer.

– Vi må få klarhet i hvilken kontakt det har vært mellom Finansdepartementet og SSB-direktøren, og om Jensen har forsøkt å påvirke prosessen i SSB politisk. Politisk manipulering av SSB er alvorlig og åpenbart i strid med regelverket, sier han.

Samtidig vil SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, stille skriftlig spørsmål til finansministeren for å få klarhet i hvordan Jensens departement har håndtert omorganiseringen av SSB.

– For hver dag som går, forsterkes inntrykket at finansministeren har forsøkt å styre det som må være et faglig helt uavhengig miljø. Denne saken må vi til bunns i, sier Kaski.

Publisert