Flyktningekspert: – Politikere bør skamme seg

Oslo (NTB-Bibiana Piene): Gjennom sin håndtering av flyktningkrisen truer politikerne med å radbrekke menneskerettighetene, mener presidenten i Worldwide Human Rights Movement.

Publisert Publisert

Dimitris Christopoulos, president i den internasjonale menneskerettighetsbevegelsen FIDH, mener kynismen i norsk og europeisk flyktningpolitikk har nådd uhørte nivåer. Politikere bør skamme seg, mener han. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Dimitris Christopoulos, president i Fédération internationale des ligues des droits de l'Homme (FIDH), foran Stortinget onsdag ettermiddag. Under sitt norgesbesøk deltok han i markeringen «Tusen lys for mennesker på flukt». Torsdag skal han møte norske politikere. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Kynismen blant politikere, både i Norge og resten av Europa, når det gjelder flyktninger har nådd et nivå vi ikke har sett tidligere. De burde skamme seg, sier Dimitris Christopoulos til NTB.

Onsdag var han en av hovedappellantene på markeringen «Tusen lys for mennesker på flukt», som ble arrangert i protest mot regjeringens flyktning- og asylpolitikk.

– Det har tatt et hundreår og to verdenskriger å få menneskerettighetene på plass. Nå trues disse, sa han til de 3-4.000 fakkelbærerne som hadde dannet et lyshav foran Stortinget.

– I Europa, med en halv milliard innbyggere, kaller man én million flyktninger for en krise. Men det er ikke vi som har en krise. Det er de millionene av mennesker som ikke kommer seg noe sted. Dette er en skam, gjentar han.

– Respekten undergraves

Torsdag skal menneskerettighetseksperten, som også er professor i statsvitenskap, møte både Den norske Helsingforskomiteen og representanter for Utenriksdepartementet. Han har ett budskap til norske politikere:

– Dersom man virkelig ønsker å oppnå respekt og moralsk troverdighet som et rikt og velutviklet samfunn, kan man ikke stenge seg inne. Det er umulig, sier Christopoulos.

– Man må vise solidaritet med de svake og de som må flykte. Dersom man ikke tar sitt ansvar, men bygger murer rundt sitt land og sender signaler om at folk ikke er velkomne, vil det på lang sikt undergrave respekten, mener han.

Ansvarsfordeling

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har gjentatte ganger argumentert med at en mykere asyl- og flyktningpolitikk ikke er bærekraftig på lang sikt. Christopoulos er helt uenig.

– Jeg snakker ikke om at man skal åpne grensene fullstendig, men om en disiplinert ansvarsfordeling mellom landene der man finner en balanse mellom mottak og integrering. Dette skjer ikke i dag, heller ikke i Norge, slår han fast.

– Men det historien har lært oss, er at når gjerder blir bygget, lærer folk seg å hoppe høyere, sier han.

Farlig

Christopoulos peker også på at opp gjennom historien har folk alltid flyttet på seg og slått rot nye steder.

– Dette har vært til fordel for samfunnet. Folk integrerer seg og blir bidragsytere. Men dersom man sender ut signaler om at mennesker ikke er velkomne og kan bli sendt ut igjen, slik Norge gjør med somaliere og afghanere, kan hele integreringen stoppe opp. Folk blir usikre og desperate, sier Christopoulos.

Han mener dette på sikt kan få store konsekvenser for sikkerheten.

– Jo mer du stenger av, jo farligere kan det bli, sier han. (©NTB)

Publisert
BT anbefaler

– Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

Studentar fryktar dei ikkje får fullføre fadderveka.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Menyen fantes kun på engelsk – og kelneren snakket ikke norsk

  2. Onsdag vart kveldsfyll erstatta med tåredrypande auge og sviande nasar i Nygårdsparken

  3. Politiet rykker ut til høylytte studentfester

  4. FHI: 17 flyginger med koronasmitte – offentliggjør liste

  5. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»

  6. – Vi er sterkt plaget av «ring på spring»