Når sjalusi i parforholdet er et problem

— Vi har alle behov for å føle at vi er unike og spesielle for noen. Men du skal ikke tåle at partnerens sjalusi begrenser livet ditt, sier samlivsterapeut og psykolog Peder Kjøs.

SJALUSI: - Det kan ikke være slik at den ene skal begrense den andre og hele tiden måtte inngå kompromiss for at partneren skal føle seg trygg. Sjalusi er et problem, både for den som føler seg utrygg og den som føler seg kontrollert, sier samlivsterapeut og psykolog Peder Kjøs.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Et parforhold handler om å ha en tett og nær relasjon til en annen person, at en er unik og spesiell for et annet menneske.

— Men dersom kjæresten din deler noe nært med en tredje part, blir relasjonen dere imellom mindre intim og spesiell. Det blir på en måte et hull i kontrakten, og mange blir sjalu, sier samlivsterapeut og psykolog Peder Kjøs.

Redsel for å bli utkonkurrert

Sjalusi handler om redsel for å bli avvist eller forlatt.

- Ofte går dette langt tilbake i tid. En har kanskje følt seg ensom, eller kjenner på usikkerhet og mindreverd, sier Kjøs.

Noen ganger kan denne usikkerheten ha plantet seg lenge før en i det hele tatt fikk kjæreste, eller skyldes et tidligere parforhold.

  • Å vise kjærlighet handler ikke bare om å si «Jeg elsker deg» eller «Jeg er glad i deg». Det er mange andre måter å vise kjærlighet på.Få 96 tips her.
SJALUSI ETTER UTROSKAP: - Etter utroskap er det normalt å være sjalu en stund. Det handler om at den grunnleggende tilliten ble brutt, og det kan kreve mye hardt arbeid å finne tilbake igjen, sier psykolog Peder Kjøs.

Kjøs sier det er veldig individuelt hvor mye folk tåler før de blir sjalu. Noen blir sjalu av at partneren omgås andre av motsatt kjønn, mens andre også kan kjenne det stikker når kjæresten er sammen med gode venner av samme kjønn.

— At partneren deler noe av livet med andre personer enn kjæresten, er noe alle må takle. Folk har jo jobb og venner, og omgås også andre mennesker. Det går en grense når en begynner med overdreven kontroll, for eksempel ved å lese tekstmeldinger og nekte partneren å være sammen med andre mennesker, sier Kjøs.

Samlivsterapeut og psykolog Eva Tryti mener sjalusi handler om angst for å miste og frykt for å bli utkonkurrert.

— Det er skummelt å miste en så viktig person som partneren. Skumlere enn å miste jobben. En blir veldig sårbar. Et godt parforhold er en av livets viktigste lykkefaktorer, så det er naturlig om vi føler en trussel, sier hun.

Sjalusi skal ikke være en del av hverdagen

Hun mener det er stor forskjell på om en tenker at noe kan skje hver gang partneren går ut av døren, eller om det skjer i spesielle situasjoner.

— Du bør ikke bli bekymret for hvor partneren skal, hvorfor han er sen og så videre i enhver sammenheng – når det i utgangspunktet ikke er noe som er truende, sier Tryti.

Men i enkelte sammenhenger har du kanskje mer grunn til bekymring.

— Kanskje er det en mer reell trusselvurdering dersom kjæresten skal på overnattingstur med jobben, eller skal på reunion med klassen fra videregående – hvor også eksen kommer. Da går det an å snakke med partneren om at en kjenner litt på dette. At det er litt skummelt, spesielt hvis det er alkohol involvert, sier Tryti.

Sterk sjalusi dukker ofte opp tidlig

Både Tryti og Kjøs mener en skal være på vakt dersom en opplever at partneren er sykelig sjalu.

— Kontroll og mistenksomhet er ikke noen gode tegn. Du skal tåle ganske lite av at andre vil kontrollere deg. En kan sette grenser, men ikke begrense den andres liv, sier Peder Kjøs.

— Hvis du får en vond magefølelse tidlig for den andres sjalu oppførsel, skal du være obs. Hvis du tenker at oppførselen var rar og på siden av det som du oppfatter som vanlig, så bør du tenke deg om. I alle fall hvis kjæresten i etterkant ikke ser at han eller hun gikk for langt. Sett hardt mot hardt tidlig, oppfordrer Tryti.

SJALU PÅ BARNET: -Det er nok et tabu, men slettes ikke uvanlig. Det klassiske er at menn blir sjalu på spedbarnet. Barn er superlimet i mange forhold, men det kan også være en av de største truslene. Barn tar mye tid, sier samlivsterapeut og psykolog Eva Tryti.

— Det kan ikke være slik at den ene skal begrense den andre og hele tiden måtte inngå kompromiss for at partneren skal føle seg trygg. Sjalusi er et problem, både for den som føler seg utrygg og den som føler seg kontrollert, sier Kjøs.

Går an å komme videre etter utroskap

Men noen ganger har man grunn til å være mistenksom, fordi man har opplevd å bli lurt før.

— Utroskap gjør folk usikre, men mange kommer videre. I de fleste tilfeller handler det om noe som har skjedd én gang, og at den som har vært utro våkner opp neste morgen og angrer på det han eller hun har gjort. Hvis nå det verste skulle skje, at en av partene er utro, vil det i en periode etterpå bli tungt. Minst halvparten av alle par kommer gjennom det, men de trenger profesjonell hjelp, sier Eva Tryti.

TRUSSEL I ULIKE SAMMENHENGER: - Du bør ikke bli bekymret for hvor partneren skal, hvorfor han er sen og så videre i enhver sammenheng – når det i utgangspunktet ikke er noe som er truende, mener samlivsterapeut og psykolog Eva Tryti. Samtidig peker hun på at partneren i enkelte sammenhenger kanskje kan ha mer grunn til bekymring. - Kanskje er det en mer reell trusselvurdering dersom kjæresten skal på overnattingstur med jobben, eller skal på reunion med klassen fra videregående – hvor også eksen kommer. Da går det an å snakke med partneren om at en kjenner litt på dette. At det er litt skummelt, spesielt hvis det er alkohol involvert, sier Tryti.

Når det har vært utroskap, trenger de fleste – etter å ha fått profesjonell hjelp – å ta flere grep en stund for å trygge den som har blitt bedratt. For vedkommende føler seg gjerne både utrygg og sjalu. Tryti sier at det i noen måneder etter utroskap kan være nødvendig med noen ekstra telefoner for å trygge partneren. Kanskje må partneren skifte jobb for å komme vekk fra den han eller hun var utro med.

— Hvis en er villig til å jobbe for det, og tar noen grep, kan det roe seg etter hvert, sier Tryti.

Sjalu på barna

Folk kan oppleve sjalusi både i forhold til svigermor, jobb, venner og hobbyer. Men et tema som er vanskeligere for mange å snakke om, er sjalusi i forhold til barna.

- Det er nok et tabu, men slettes ikke uvanlig. Det klassiske er at menn blir sjalu på spedbarnet. Barn er superlimet i mange forhold, men det kan også være en av de største truslene. Barn tar mye tid, sier Tryti.

Hun sier mange menn kan føle at babyen eier kvinnens kropp.

— Ofte kan manglende sexliv være årsaken til sjalusi. Jeg tenker at småbarnsforeldre kan ha godt av litt avlastning, slik at de får tid til å være bare de to. Jeg oppfordrer par til å komme i gang igjen med sex, for det er en grunnleggende del av å vise at man bryr seg om partneren, sier hun.

Fått med deg disse artiklene?

Les også

Slik fikk babyen din plass inne i magen

Les også

Derfor vil Gina Halvorsen (32) heller leie enn eie bolig

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Les også

Dette Iphone-trikset bør alle prøve

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Publisert: