Vi dropper piggene

Ikke overraskende er piggdekkandelen lavest i områder med gebyr.

SVEVESTØV: Vegvesenet sier at piggdekk er den viktigste årsaken til at grenseverdien for svevestøv blir overskredet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
  • Morten Abrahamsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Bruken av piggdekk fortsetter å synke blant norske bilister, melder Vegnett.

Høyest piggfriandel finner man i Bergen, Oslo, Asker og Bærum, Drammen og Nedre Glomma. I alle disse områdene kjører over 80 prosent uten pigg.

Bergen er det stedet hvor færrest ruller piggfritt, 87 prosent, mot 86 prosent i fjor. Oslo følger med 86 prosent, det samme som i Asker og Bærum. Her økte andelen med henholdsvis én og to prosent.

– Sammenhengen mellom piggdekkgebyr og høy andel av piggfrie vinterdekk er tydelig. Oslo og Bergen er de to eneste byene som har gebyr. Gebyret påvirker dem i Asker og Bærum og delvis i Drammen. Fredrikstad og Sarpsborg kommuner har også vært aktive med gode informasjonskampanjer, sier Pål Rosland i Statens vegvesen til Vegnett.

Stor test:

Les også

Dette er de beste vinterdekkene

LITE PIGG: I Oslo- og Bergensområdet er det bare en liten del av bilistene som velger pigger på vinterdekkene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ble avviklet

Trondheim har tidligere hatt piggdekkgebyr, det ble avviklet i 2010, og der er det nå 64 prosent som kjører uten pigger. Da de hadde gebyr, lå andelen piggfritt på 78 prosent. Dette kan forandre seg når de nå innfører gebyrer fra kommende vintersesong.

Ser man på elbilistene, er det enda færre som bruker pigger. En undersøkelse gjort av Norsk elbilforening viser at 89 prosent av elbileierne kjørte piggfritt i vinter, tallet gjelder for hele landet. Størst andel piggfritt finner man i Oslo, der 94 prosent av eierne av elbiler sier de ikke bruker pigger.

— Elbileiere er flinkere til å velge piggfritt

– Det er en myte at elbiler forurenser like mye som bensin- og dieselbiler på grunn av veistøv fra piggdekk. Sannheten er at elbileiere er flinkere til å velge piggfritt, og elbilene har selvsagt heller ingen skadelige NOx-utslipp fra forbrenning, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening, i forbindelse med undersøkelsen.

Av de stedene det har vært tellinger denne vinteren, er det i Ålesund piggdekk er mest populært. Her kjørte 54 prosent med pigger. Det ble ikke gjort noen undersøkelse i Tromsø i år, men i 2015 var det kun 13 prosent av bilistene der som kjørte piggfritt.

Publisert