Vi dropper piggene

Ikke overraskende er piggdekkandelen lavest i områder med gebyr.

SVEVESTØV: Vegvesenet sier at piggdekk er den viktigste årsaken til at grenseverdien for svevestøv blir overskredet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: Johansen, Erik

  • Morten Abrahamsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Bruken av piggdekk fortsetter å synke blant norske bilister, melder Vegnett.

Høyest piggfriandel finner man i Bergen, Oslo, Asker og Bærum, Drammen og Nedre Glomma. I alle disse områdene kjører over 80 prosent uten pigg.

Bergen er det stedet hvor færrest ruller piggfritt, 87 prosent, mot 86 prosent i fjor. Oslo følger med 86 prosent, det samme som i Asker og Bærum. Her økte andelen med henholdsvis én og to prosent.

– Sammenhengen mellom piggdekkgebyr og høy andel av piggfrie vinterdekk er tydelig. Oslo og Bergen er de to eneste byene som har gebyr. Gebyret påvirker dem i Asker og Bærum og delvis i Drammen. Fredrikstad og Sarpsborg kommuner har også vært aktive med gode informasjonskampanjer, sier Pål Rosland i Statens vegvesen til Vegnett.

Stor test:

Les også

Dette er de beste vinterdekkene

LITE PIGG: I Oslo- og Bergensområdet er det bare en liten del av bilistene som velger pigger på vinterdekkene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje

Ble avviklet

Trondheim har tidligere hatt piggdekkgebyr, det ble avviklet i 2010, og der er det nå 64 prosent som kjører uten pigger. Da de hadde gebyr, lå andelen piggfritt på 78 prosent. Dette kan forandre seg når de nå innfører gebyrer fra kommende vintersesong.

Ser man på elbilistene, er det enda færre som bruker pigger. En undersøkelse gjort av Norsk elbilforening viser at 89 prosent av elbileierne kjørte piggfritt i vinter, tallet gjelder for hele landet. Størst andel piggfritt finner man i Oslo, der 94 prosent av eierne av elbiler sier de ikke bruker pigger.

  • Vil du kjøre grønt med elbil bør du droppe piggene

— Elbileiere er flinkere til å velge piggfritt

– Det er en myte at elbiler forurenser like mye som bensin- og dieselbiler på grunn av veistøv fra piggdekk. Sannheten er at elbileiere er flinkere til å velge piggfritt, og elbilene har selvsagt heller ingen skadelige NOx-utslipp fra forbrenning, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening, i forbindelse med undersøkelsen.

Av de stedene det har vært tellinger denne vinteren, er det i Ålesund piggdekk er mest populært. Her kjørte 54 prosent med pigger. Det ble ikke gjort noen undersøkelse i Tromsø i år, men i 2015 var det kun 13 prosent av bilistene der som kjørte piggfritt.

Publisert
  1. Elbil
  2. Trafikksikkerhet
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Disse bilene er sikrest

  2. Slik unngår du vannplaning

  3. Norske bilister slurver med dekkene

BT anbefaler

Berit (74) oppsøkte legevakta, men blei ikkje innlagt. Dagen etter døydde ho.

Legevakten svikta då Berit Kvalheim døydde. Det slår fylkeslegen fast.

LES SAKEN