Solberg vil se på kostnad ved elferger

Regjeringen vil gå gjennom om støttebeløpet til nye lavutslippsferger er høyt nok, fremholdt statsminister Erna Solberg (H) i Stortingets spørretime onsdag.

Publisert Publisert

El-fergen Ampere i Sognefjorden. I flere kystfylker har det den siste tiden vært heftige protester mot økte fergepriser fra nyttår. Et viktig element i debatten har vært overgangen til el- og lavutslippsferger. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

  • NTB

I flere kystfylker har det den siste tiden vært heftige protester mot økte fergepriser fra nyttår. Et viktig element i debatten har vært overgangen til el- og lavutslippsferger.

– Regjeringen har bidratt til økte kostnader for kystfylkene gjennom endring av inntektssystemet og ved ikke å ta merkostnaden knyttet til overgangen til elferger, sa Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Hun ba Solberg avklare om regjeringen vil ta den økte kostnaden ved overgang til elferger.

– De er ikke på 100 millioner, som statsministeren har sagt i en tidligere spørretime. De er iallfall 500 millioner, sa Arnstad.

Solberg viste til at regjeringen vil ettergå betingelsene som lå til grunn for anslaget om at 100 millioner ville dekke ekstrakostnaden ved overgang til grønnere ferger.

– Det var basert på en reell, faglig gjennomgang av anbudene. Da så man på hva som var merkostnaden knyttet til det å være en el- eller lavutslippsferge, sa hun.

Solberg ba også Sp om ikke å løpe fra ansvaret.

– Det er deres politikere som har fattet disse vedtakene, sa Solberg, med henvisning til at Sp sitter med makten i mange kystfylker.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nå slutter Ragnhild i jobben: – Fergen tar så mye av lønnen at det ikke er verdt det mer

  2. Helleland vil ikke love lavere fergetakster

  3. Venstre-krav om mer statlige penger til ferger

  4. Ferge­rederiene sitter igjen med milliard­gevinst. Trafikanter må betale flere tusen kroner mer.

  5. – La alle betale på lik linje, enten de kjører elbil eller fossilbil

  1. Marit Arnstad
  2. Ferger
  3. Erna Solberg