• Jeg tar sterkt avstand fra de ekstreme holdningene som formidles i NRKs intervju, sier statsministeren til NTB.

Nordmenn som tegner Muhammed, må dø. Det er den klare beskjeden fra mulla Krekar i et nytt intervju med NRK.

De tråkker på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro. Tegneren har blitt en krigende hedning, og det er derfor tillatt å drepe ham. Det må likevel ikke brukes eksplosiver som kan ramme uskyldige, sier Krekar.

Erna Solberg (H) understreker at hun mener uttalelsene ikke er representative for holdningene til norske muslimer.

— Regjeringens arbeid mot radikalisering og voldelig ekstremisme går ut på å vaksinere ungdom mot slike holdninger, sier Solberg.Hun har den siste tiden hatt mange møter med muslimske miljøer, senest onsdag i Drammen.

— Jeg vet at disse uttalelsene ikke er representative for muslimer flest i Norge. Vi har alle vært vitne til stort engasjement for fellesskap og samhold - og det å ta avstand fra ekstreme holdninger, sist i forbindelse med ringen av unge muslimer rundt synagogen i Oslo, sier statsministeren til NTB.

Oslo-politiet har lest gjennom Krekar-intervjuet og vurderer nå om de nye uttalelsene rammes av straffeloven, opplyser politiinspektør Vegard Rødås ifølge NRK.

NRK har oversendt deler av intervjuet til Oslo politidistrikt, som allerede etterforsker Krekar for uttalelser på en kurdisk fjernsynsstasjon. Krekar er mistenkt for å ha kommet med nye trusler mot en kurder som han tidligere er dømt for å ha truet.

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, sier uttalelsene ikke er trusler om vold, men mullaens egen tolkning av islam.

— Hele intervjuet er på tape. Politiet får vurdere hva de vil gjøre med det, så får Krekar heller forklare seg for retten, sier Meling.