Saken vakte betydelig oppsikt da politiet i fjor vår slo til mot flere adresser i Elverum og Engerdal.

Politiet hadde gjennom en lang etterforskning samlet elektroniske spor og avlyttet telefoner mot et miljø som de mente drev organisert og målrettet ulovlig ulvejakt.

Mafiaparagraf

Førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim sa i forbindelse med pågripelsene at de har hatt mistanke om organisert ulovlig jakt på ulv siden 80-90-tallet. Han viste blant annet til forskning som viser at annenhver ulv som dør i Norge, blir ulovlig skutt.

I alt ble tolv personer pågrepet da saken ble rullet opp. Mandag starter selve hovedsaken mot seks av mennene. De er tiltalt for å ha begått grov miljøkriminalitet og er også tiltalt for organisert kriminalitet, den såkalte mafiaparagrafen.

De skal ha samarbeidet om å jage ulovlig på ulv inne i den lovfestede vernesonen for ulv i Norge.

Trodde det var rev

Etter tiltalen skal de under initiativ fra en 48 år gammel mann fra Elverum aktivt ha samarbeidet for å forsøke å skyte tre ulver i februar i fjor. 48-åringen er også tiltalt for faktisk å ha skutt en ulv mens han var på revejakt i mars i fjor.

— Jeg var sikker på at jeg hadde skutt rev, sier 48-åringen til VG.

Han fikk hjelp av en pensjonert politimann til å fjerne den skutte ulven. Medhjelperen ble dømt til 16 dager i fengsel og 15.000 kroner i inndragning i en egen sak i september i fjor.

Foruten ulvejakten omfatter tiltalen også brudd på våpenloven for flere av de tiltalte. Det er satt av elleve dager til saken i Sør-Østerdal tingrett.