Sp ber regjeringen om nye asylsamtaler

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ber regjeringen sette seg ned med forlikspartnere på Stortinget for å finne løsninger på den betente asylstriden.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Før jul inngikk regjeringen og brorparten av opposisjonen på Stortinget et bredt forlik om innstramninger i asylpolitikken. Men etter at innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) la fram sine 40 konkretiseringer av forliket i romjulen, har enigheten blitt erstattet med krangling, beskyldninger og harde ord mellom forlikspartiene.

Nå maner Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til at partene igjen må sette seg sammen.

Mellom

— Vi er åpne for å sette oss ned sammen med regjeringen og de andre forlikspartnerne og gjøre justeringer, slik at vi får minst mulig spill og kan klare å stå mest mulig sammen om det som til slutt blir lagt fram for Stortinget, sier han til NTB.

— Jeg tror det er en veldig styrke for norsk politikk hvis vi klarer å roe ned retorikken litt og sette oss ned sammen og jobbe ut ting som alle partiene som er med på forliket, kan stå sammen om, sier han.

Regjeringspartiene inngikk forliket sammen med Sp, Ap, Venstre og KrF. SV og MDG valgte å stå utenfor.

- Må jobbe sammen

Asylstriden kulminerte under Stortingets spørretime onsdag, der statsminister Erna Solberg (H) ble presset hardt på Listhaugs håndtering av asylforliket og ble beskyldt for å ha vist dårlig lederegenskaper. Flere stortingsrepresentanter anklaget Solberg og regjeringen for å undergrave asylforliket.

Vedum sier han har tro på at partene kan klare å komme tilbake på sporet igjen.

— Jeg tror det er fullt mulig å hanke dette inn igjen. Vi mener det er viktig å jobbe sammen om store, nasjonale spørsmål. Alle partier som er ansvarlige, ser at dette er vanskelig, for noen grenser må vi ha, men grensene må settes slik at de er anstendige og skikkelige. Vi ønsker å hjelpe regjeringen, ikke ødelegge for regjeringen, sier Vedum.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Venstres stortingsgruppe sier nei til Listhaugs forslag

  2. Til å grine av

  3. PST: Russland en særlig trussel

  4. TV 2: Jøran Kallmyr går av

  5. Mottaket på Ågotnes blir avvikla