Reiseråd for en mild pandemi

Helsedirektoratet regner med at influensaviruset A (H1N1) kommer til å spre seg i den norske befolkningen i løpet av noen måneder – kanskje allerede i sommer, som følge av nordmenns feriereiser.

  • Maria Pile Svåsand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Sykdommen som først ble kalt svineinfluensa, omtales nå som «en mild pandemi». Folk flest frarådes ikke å reise til land der det foregår vedvarende lokal smitte av A (H1N1). Men helsemyndighetene gi reiseråd for å unngå smitte, og advarer spesielt yngre personer med alvorlige hjerte— og lungelidelser.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier til NTB at for personer med slike lidelser, kan det være klokt å la være å reise til land der viruset smitter fritt i befolkningen. Dette gjelder nå England og Skottland, USA unntatt Alaska, sju provinser i Canada, Mexico, Panama, Argentina, Chile, prefekturene Hyogo og Osaka i Japan, og delstaten Victoria i Australia.

Viruset kommer

– Det er et tidsspørsmål før viruset smitter fritt i alle land i Europa. Men vi iverksetter ingen dramatiske tiltak for å hindre at viruset sprer seg i Norge, sier Bjørn-Inge Larsen.

Han mener det er sannsynlig at en god del nordmenn på feriereiser i utlandet vil ta med seg viruset hjem.

– Kanskje blir dette utgangspunkt for fri smitte. Viruset vil uansett komme til oss. Det kan vi ikke forhindre. Enten kommer det i sommer på grunn av reisevirksomheten, eller utpå høsten på samme måte som sesonginfluensa, sier Larsen.

20 tilfeller

Folkehelseinstituttet melder at det inntil fredag 18. juni er meldt om 20 tilfeller i Norge av influensa A (H1N1). De to første tilfellene ble rapportert 9. mai.

De tre siste, som ble rapportert fredag, gjelder en mann i 40-årene i Akershus og en kvinne i 40-årene og en jente i tenårene i Rogaland. Mer enn halvparten av de 20 som er rapportert syke, er personer i 20-årene.

For 15 av sykdomstilfellene er USA oppgitt som smittested. To personer er blitt smittet i Mexico, og tre er blitt smittet i Norge.

Blant de 20 som har fått påvist dette influensaviruset, er det ti menn og ti kvinner. Det er rapportert sju tilfeller i Oslo, fire i Rogaland og Vest-Agder, to i Akershus, og ett tilfelle i hvert av fylkene Telemark, Buskerud og Sør-Trøndelag.

Lavere risiko

Bjørn-Inge Larsen sier at helserisikoen ved A (H1N1) er mye mindre enn det man opprinnelig fikk inntrykk av på grunnlag av de første meldingene fra Mexico.

Han påpeker at for folk som skal reise på ferie til utlandet, er andre infeksjonssykdommer mer risikable, særlig i fattige områder av verden. Som eksempler nevner han malaria, tuberkulose og hiv/aids.

Lar du pandemien påvirke ferieplanene?

FRYKT: Folk i Mexico by går med munnbind på grunn av utbruddet av svineinfluensa.
Publisert
BT anbefaler

Her kan du se alle de dyreste boligene i Bergen

Nær dobling i antall storsalg i fjor. Se boligtoppen her.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Ny smitterekord i Bergen: – Venter fortsatt økning

  2. – Ingenting tyder på at terror­isten løslates med det første

  3. Konkurransetilsynet støtter Bergens krav om færre elsparkesykler

  4. Advarer om vanskelige kjøre­forhold i fjellet fra onsdag

  5. Sjakkmester: – Smakløst av TV 2 å invitere Toska

  6. Her kan du se alle de dyreste boligene i Bergen