Høyesterettsdommere risikerer riksrett

Tre høyesterettsdommere risikerer riksrett etter å ha oversett viktige bevis i Fritz Moen-saken.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Dommerne avviser at de overså viktige bevis da avdøde Fritz Moen ble nektet gjenopptakelse av den ene av de to drapssakene han var dømt for.

Privatetterforsker Tore Sandberg, som får mye av æren for at justismordene ble oppklart, mener Moen kunne sluppet å dø som drapsmann hvis de tre høyesterettsdommerne Magnus Matningsdal, Karin Bruzelius og Eilert Stang Lund hadde gjort jobben sin.

Anmeldte dommerne

De tre utgjorde kjæremålsutvalget under behandlingen av Moens begjæring om gjenopptakelse. Ifølge Sandberg overså de tre dommerne bevis da de i 2003 kun tillot gjenopptakelse av den ene saken, skriver Aftenposten.

– Ingen sak har berørt meg så dypt som Moen-saken, sier Sandberg.

I 2006 anmeldte Sandberg dommerne for grov uforstand i tjenesten og for å ha handlet mot bedre vitende. Han ber Stortinget vurdere tiltale for riksrett.

Stortinget ba om forklaring

Stortingets kontrollkomité har grepet fatt i saken. Før jul ba komiteen dommerne om en forklaring på hvorfor ikke den andre saken ble gjenopptatt.

Det har aldri før skjedd at Stortinget har bedt Høyesterett om å forklare seg om sine avgjørelser.

De tre dommerne avviser å ha oversett viktige bevis.

Kontrollkomiteens leder Lodve Solholm (Frp) sier komiteen nå vil bruke en del tid på å avgjøre hva som skal skje.

– Vi tar saken alvorlig. Vi vurderer nå om den skal oversendes den nye ansvarskomiteen som vil avklare om man skal gjøre konstitusjonelt ansvar gjeldende, altså riksrett, sier han.

ANMELDTE DOMMERNE: I 2006 anmeldte Sandberg dommerne for grov uforstand i tjenesten og for å ha handlet mot bedre vitende. Han ber Stortinget vurdere tiltale for riksrett.
Publisert: