Identifisert på nettet

Mannen politiet mener er Lommemannen, er allerede identifisert med navn og bilde på internett. Det er også opprettet fan-grupper for Lommemannen.

 • Rune Christophersen
 • Heidi Torkildson Ryste
 • Borghild Berge
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

– Mannen har identifisert seg selv. Han har en enormt stor omgangskrets, og når han har så spesielle interesser og kjøretøy, er han veldig lett gjenkjennelig. Det må han selv ta ansvaret for, sier en av dem som har lagt ut navnet på 55-åringen på Facebook.

–Hvorfor legger du ut navnet?

– Jeg har opplevd overgrep mot barn i nær familie, og jeg sparer ikke slike mennesker.

– Men han er jo ikke dømt?

– Nei, men folk er jo ikke dumme, sier mannen, som selv ikke vil gå ut med sitt eget navn.

Ønsker fotokonfrontasjon

De fleste Facebook-gruppene er laget for å få folk til å bidra i jakten på Lommemannen. Minst én av gruppene hadde lørdag kveld identifisert den siktede 55-åringen med navn og bilde.

Også i utallige diskusjonsforum og på YouTube ligger 55-åringens navn og adresse ute.

Ingen medier har hittil identifisert den siktede direkte. Politiet har bedt om at det ikke blir lagt ut bilde av mannen, fordi de ønsker at ofre skal kunne se bilder og eventuelt gjenkjenne mannen. En slik konfrontasjon vil ha liten verdi om bildet har florert i media.

Flere lesere har kritisert BT og andre medier for å bringe så detaljerte beskrivelser at mannen er svært lett gjenkjennelig. Diskuter saken i bunnen av artikkelen.

– Vi har forsøkt å ikke stille ut identiteten hans. Men det er en ny erfaring at så mange åpenbart bruker søkemotorer aktivt for å sette forskjellige opplysninger sammen til et bilde. Så langt synes jeg vi har håndtert dette på en ok måte, sier nyhetsredaktør Stig Grimelid i BT.

Flere lesere har pekt på at 55-åringen ble navngitt i et tidligere intervju i BT.

– Vi har midlertidig suspendert denne artikkelen på bt.no. Vi ønsket ikke at familiemedlemmer på et tidlig tidspunkt skulle slumpe til å finne navnet på våre nettsider. I en senere fase vil denne artikkelen igjen bli å finne på bt.no, sier Grimelid.

Fjernet bildet

Administratoren for Facebook-gruppen der bildet av 55-åringen lå ute, fjernet bildet da bt.no tok kontakt.

– Jeg fikk en melding med bildet på Facebook, men nå angrer jeg meg litt. Tanken på at det kan virke mot sin hensikt gjør at jeg fjerner det, sier administratoren.

Hun sier bildet har ligget ute noen timer. Gruppen, som er åpen for alle, ble startet i oktober.

For meg var det bare noe jeg gjorde fordi jeg ikke kan utstå slike ting. Jeg leste i avisen at det var fangrupper på nettet, men få alternativer, sier kvinnen.

Fangrupper

På Facebook er det også flere støttegrupper og fangrupper for Lommemannen.

Siden fredag er det også opprettet mange grupper på facebook som markerer sin avsky mot uttalelsene til Tor Erling Staff, 55-åringens forsvarer.

Han har omtalt overgrepene til Lommemannen som «bare peanuts» og «uskyldigheter».

Syv protestgrupper og to støttegrupper er opprettet siden i går. Den største gruppen heter «Vi som mener Tor Erling Staff er en svært syk mann» og har klokken 22.55 lørdag 354 medlemmer. Gruppens medlemmer mener at ”T.E. Staff kan ikke lengre praktisere som advokat, han rettferdiggjør pedofili”.

SMS-aksjon

Oslos ordfører, Fabian Stang, vil politianmelde Tor Erling Staff. Advokatforeningen kan ikke gjøre noe i saken, fordi Staff ikke er medlem.

Psykolog Atle Dyregrov sa i går til Bergens Tidende, at Staffs uttalelser kan ha gjort situasjonen verre for Lommemannens ofre.

Lørdag kveld sirkulerte også en sms som tar avstand fra Staffs uttalelser. Meldingen er sendt uten avsender og lyder som følger «Si nei til Staffs bagatellisering av seksuelle overgrep mot barn! Det er aldri, aldri barns feil at voksne tråkker over barns grenser for krenkelser. Og det er aldri lov å avfeie barns og deres pårørendes smerte over å ha blitt krenket. Ta avstand fra Staffs uttalelser ved å sende denne sms videre til så mange som mulig!»

Er det riktig eller galt å identifisere 55-åringen? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Familien avhøres

 2. - Han trakk seg tilbake etter gutte-ryktene

 3. – Kan ikke reagere på Staff

 4. Kunne hatt langt flere DNA-treff

 5. Skremmende treghet

 6. Bror jaktet på Lommemannen

 7. Slo alarm - ble frosset ut

 8. Slik kom han seg rundt

 9. Sjokkert over Staff

 10. - Forbausende at han ikke er blitt tatt før

 11. – Har plaget oss lenge

 12. Kan bli dømt til kjempeerstatning

 13. - Et horribelt overgrep

 14. Fant bukser uten lommefôr

 15. Taus i en måned

BT anbefaler

«Sørg for å få de jævla voldtekts­mennene dømt», var noe av det siste Synnøve skrev

Hun ble forbannet da politiet henla overgrepsanmeldelsen hennes. To år etter hennes død skal regjeringen utrede loven…

LES SAKEN