Over 1.700 riggansatte permittert

Over 1.700 ansatte vil i løpet av uken være permittert som følge av oljestreiken, opplyser Rederiforbundet.

Publisert Publisert

KRITISK: Områdeleder i Industri Energi, Ommund Stokka, kritiserer arbeidsgiverne for utstrakt bruk av permitteringer under streiken. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Onsdag ble 350 ansatte i Baker Hughes, Schlumberger og Halliburton permittert, noe som ifølge Norsk olje og gass er et resultat av streiken som startet 21. september.

Rederiforbundet opplyser at sju rigger er tatt ut av drift siden streiken startet, og at ti rigger vil være ute av drift i løpet av uken. Da vil flere enn 1.700 ansatte være permittert.

– Streiken kommer på verst tenkelige tidspunkt i et allerede krevende marked med lave rater og mange rigger i opplag, sier direktør Pål Tangen i Rederiforbundet.

Han sier riggselskapene ikke er part i konflikten, men at de rammes hardt som uskyldig tredjepart.

– Dette kan få langsiktige konsekvenser for norsk riggnæring, både for selskaper og ansatte. Vi legger til grunn at partene er dette ansvaret bevisst, sier Tangen.

Fordekt arbeidskamp

Områdeleder Ommund Stokka i Industri Energi, som organiserer ansatte innen olje- og gassindustrien, er ikke fornøyd med situasjonen. Han mener motparten Norsk olje og gass bruker permitteringer som arbeidskamp, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vår oppfatning er at flere enn nødvendig er permittert, og at permitteringer nå brukes som en dårlig fordekt arbeidskamp. Det hadde vært ryddigere med en lockout. Blant annet er mange lærlinger permittert, sier Stokka.

Norsk olje og gass svarer at dersom de tillitsvalgte mener det er noe galt med permitteringsuttaket, bør de ta det opp med ledelsen i den enkelte bedriften. De tilbakeviser at lærlinger er berørt.

– Verken Baker Hughes, Halliburton, Schlumberger, Oceaneering eller Oceaneering Asset Integrity har permittert lærlinger som følge av streiken, opplyser informasjonssjef Øyvind Knoph Askeland i Norsk olje og gass til NTB.

– Svært beklagelig

Over 300 oljeserviceansatte er tatt ut i streik etter at det ble brudd i meklingen natt til onsdag i forrige uke.

Norsk olje og gass, som representerer 49 olje- og gasselskaper og 59 leverandørbedrifter på norsk sokkel, mener streiken er unødvendig og har omtalt kravene fra fagforeningen som «urimelig høye». De påpeker at de tilbød motpartens medlemmer på oljeserviceavtalen en økning i årslønnen på nivå med frontfaget.

– Bedriftene har det allerede økonomisk utfordrende. Vi synes det er svært beklagelig at bedrifter og ansatte havner i en slik situasjon at arbeidsplasser settes i fare, sa forhandlingsleder Jan Hodneland onsdag.

Tidligere i år ble det enighet om sokkeloppgjøret og brønnserviceavtalen.

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Her er Sara blitt stoppet av UP på E39: – Håpet de med vestene var fiskere

 2. Oppkast på bussen ikke fjernet etter tre dager: – En smittekilde på hjul

 3. Økende smittetrend i flere byer: – Befinner oss på et vippepunkt

 4. Folgefonnas hemmelig­heter er avslørt. – Ukjent for alle, og mye mer dramatisk enn vi trodde.

 5. Her kommer Brann-sjefen fra Trondheim – har vært i kontakt om Kåre Ingebrigtsen

 6. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

 1. Rigg
 2. Permittering
 3. Streik
 4. Olje og gass
 5. Norsk sokkel