Baneheia-dømt vil ha ny rettssak

Drapsdømte Viggo Kristiansen (28) nekter fortsatt skyld og vil ha ny rettssak.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Kristiansen, som soner sin dom ved Ila fengsel, forvarings— og sikringsanstalt, tilsto aldri at han hadde noe med forbrytelsen å gjøre.

Viggo Kristiansen er dømt til 21 års forvaring med ti års minstetid for overlagt drap og voldtekt av Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Har kontaktet advokat

Både Statsadvokatene i Agder, Agder lagmannsrett, Kristiansand tingrett og Agder politidistrikt er kontaktet i forbindelse med begjæringen om gjenopptakelse, skriver Nettavisen.

Advokat Sigurd Klomsæt er ifølge VG Nett engasjert for å få Gjenopptakelseskommisjonen til å vurdere saken på nytt. Klomsæt vil ikke kommentere saken. Det vil heller ikke moren til Stine Sofie Sørstrønen, Ada Sofie Austegard.

NTB har ikke lykkes å få noen bekreftelse eller kommentar til saken fra aktoratet og forsvarerne i saken. Advokat Klomsæt hadde ingen tilknytning til Baneheia-saken da den pågikk i retten i Kristiansand.

Tilsto aldri

Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring med ti års minstetid for overlagt drap og voldtekt av Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Kameraten hans, Jan Helge Andersen (27) ble dømt til 19 års fengsel. Det var Andersen som felte Kristiansen ved å tilstå at begge hadde drept og voldtatt jentene. Politiet fant Andersens DNA på drapsstedet, og de to kameratene ble sett sammen like før og etter drapene.

Kristiansen tilsto aldri at han hadde noe med saken å gjøre. Det ble heller ikke funnet tekniske spor som kunne føres direkte tilbake på gutten som ble dømt som en hovedmann i saken.

Advarte juryen

Viggo Kristiansens advokat, Tore H. Pettersen, advarte i sin prosedyre juryen mot det han be-tegnet som et folkekrav om å dømme hans klient. Han viste til at det ikke fantes noe annet konkret bevis enn kameratens tilståelse.

Pettersen viste allerede den gang til Liland-saken og advarte mot at noe lignende skulle skje igjen. Han trakk også kameratens troverdighet i tvil, men det hjalp lite.

Juryen fant de to skyldige og dommen mot Jan Helge Andersen ble behandlet helt opp til Høyesterett mens Viggo Kristiansen fikk sin anke avvist av ankeutvalget.

Tirsdag var ikke Pettersen tilgjengelig for kommentar.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ingen ny Baneheia-rettssak