Pater måtte forlate Norge - nå slutter han

Pater Kjell Arild Pollestad gir nå sin versjon av overgrepsanklagene fra en tidligere student. Pollestad slutter nå som prest.

  • Aftenposten
  • Wenche Fuglehaug
  • Ingeborg Moe
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Pollestad er en av Norges mest kjente katolske prester, og har vært i massemediene i en årrekke, både som pater og som forfatter av mange bøker. De siste årene har han imidlertid ikke holdt til ved St. Dominikus-klosteret i Oslo, men derimot i St. Jacques-klosteret i Paris.

I et innlegg i tirsdagens Aftenposten forteller han for første gang sin versjon av historien.

Les innlegget her: Noen ord til oppklaring

Ble trodd Hittil har ikke Pollestads navn vært nevnt i forbindelse med sakene som har preget den katolske kirken i Norge den siste tiden.

Forrige uke fortalte sogneprest Reidar Voith i den katolske kirken i Porsgrunn at han ble utsatt for «det han karakteriserer som misbruk av voldelig og seksuell art fra en eldre prest, som i praksis fungerte som hans mentor» da han var prestestudent. Denne presten er pater Kjell Arild Pollestad.

Voith har fortalt at han opplevde dette som et stort svik. Han valgte å ikke anmelde saken til politiet, men har uttalt at han opplevde å bli trodd da han fortalte om dette i kirken.

— Da jeg rapporterte dette, ble jeg trodd og fikk støtte fra Kirken. Hvis ikke, hadde jeg ikke sittet som sogneprest, uttalte han til VG sist torsdag.

I gårsdagens utgave av avisen Varden bekrefter Voith selv at han lørdag kveld oppga Pollestads navn for foreldre og foresatte etter at han hadde hatt undervisning med menighetens barn. Nå sier Reidar Voith at han ikke navnga Pollestad, men ut fra avisens beskrivelse av mannen vet alle aktive katolikker hvem det dreier seg om.

Da Aftenposten kontaktet Reidar Voith ønsket han ikke å kommentere Pollestads innlegg og viste til kirkens egen behandling av saken.

Les også

Katolsk biskop tilstår overgrep

Homofilisyn I dagens Aftenposten bringer Pollestad altså sitt eget navn inn i saken. Han ønsker ikke å kommentere den utover det som står i innlegget. Pollestad tar kraftig til motmæle og aviser at han er «avsatt som prest».

I stedet mer enn antyder han at saken skyldes at han hadde to ikke navngitte «uvenner» ved biskopens administrasjon, som ville ha ham vekk blant annet på grunn av strid om hans homofilisyn.

Flere uavhengige kilder bekrefter hva som skjedde da Pollestad forlot Norge: I mars 2004 kom en såkalt kanonisk visitas fra Roma til bispedømmet i Oslo, en fransk biskop og hans sekretær. Et 30-talls sentrale personer som kjente miljøet rundt Pollestad godt, ble avhørt av de pavelige granskerne om anklager som var blitt fremmet mot pateren. En hemmelig rapport ble skrevet og Pollestads ordensgeneral bestemte at han måtte fjernes og sendes til St. Jacques-klosteret. Der har Pollestad bodd siden.

— Jeg kan bekrefte at pater Pollestad ble bedt om å forlate Norge av sin ordensgeneral og vedtaket ble iverksatt av Pollestads provensial i Frankrike, sier biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirken i Norge.

Sanksjoner Han ønsker ikke å si noe om hvorfor Pollestad forlot Norge eller hvilke sanksjoner. Lørdag, da Pollestad navn fortsatt var anonymt, bekreftet han at en katolsk prest ble pålagt å forlate landet på grunn av handlinger som ble karakterisert som utilbørlige tilnærmelser og overgrep.

Biskop Bernt Eidsvig er kjent med at Pollestad hadde motstandere innad i kirken, men vil ikke spekulere i om det fikk noen betydning for hva Vatikanets granskere kom frem til.

Pollestad avslutter sitt innlegg med å erklære at han legger ned sitt embete og slutter som prest etter 30 års virke. Biskopen har klart uttrykt at det ikke er behov for Pollestads tjenester i Den katolske kirke i Norge.

Publisert: