Deler av E6 er fortsatt stengt fredag formiddag, men det er lokale omkjøringsveier. Tunge kjøretøy kan ikke benytte disse omkjøringsveiene.

— Det pågår reparasjonsarbeid på alle veiene hele tiden. Hvis vi får mye trafikk da, kan vi risikere at det blir full stans, sier kriseleder Torgeir Haugen i Statens vegvesen Region øst til NTB.

STORE ØDELEGGELSER: Flommens voldsomme ødeleggelser førte til evakueringer og full stans i både tog- og veitrafikk torsdag.
SCANIPX
BESØKTE FLOMOFRE: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk høre dramatiske historier og se omfattende ødeleggelser.
SCANPIX

Han henstiller derfor folk til å begrense trafikken.

Smale omkjøringsveier

— Vi jobber for å åpne hele E6 i løpet av dagen, men først må vi inspisere alle stedene der det har vært stengt for å forsikre oss om at det er holdbart under asfalten. Der det har gått småras, må vi være sikre på at alt er fjernet, så det ikke oppstår trafikkfarlige situasjoner, forklarer Haugen.

Også politiet i Gudbrandsdalen ber trafikantene om å kjøre hensynsfullt.

— Det er mulig å kjøre her, men det er flere smale omkjøringsveier som ikke kan takle like mye trafikk som E6. Så vi henstiller egentlig folk til å begrense trafikken her. Selv om vannet er i ferd med å trekke seg tilbake, er ikke alt i orden ennå, sier operasjonsleder Atle Obstfelder i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB fredag formiddag.

Åpnet delstrekninger

Siden torsdag har Statens vegvesen åpnet delstrekninger på et 20-talls veier.

— Spesielt på E6 ser vi positiv utvikling, sier kriseleder Torgeir Haugen.

Brua ved E6 gjennom Kvam ble åpnet i morgentimene fredag.

— Flere steder i Gudbrandsdalen har et godt reparasjonsarbeid etter flommen i 2011 bidratt til at vi kan åpne raskere, sier Haugen.

På riksvei 3 i Østerdalen er vannet også på retur.

— Vi åpner riksvei 3 nord for Motrøakrysset i løpet av dagen. Da kan trafikken på omkjøringsveien mellom Oslo og Trondheim komme inn på riksvei 3 igjen ved Tynset. Det vil gjøre reisetiden til Trondheim kortere, sier han.

Færre veier

Riksvei 3 er åpnet seks kilometer nord for Atna etter omfattende reparasjoner.

— Hvis vannet fortsetter å trekke seg tilbake og skadene på veien ikke viser seg å være omfattende og alvorlige, har vi håp om å kunne åpne også her etter hvert, sier kriselederen.

Fredag er det færre veier som er stengt på Østlandet. Det er 18 stengte veier i Oppland, 20 i Hedmark og to i Akershus, opplyser Statens vegvesen.

— Spesielt nord på Østlandet går det nå i riktig retning. Trafikantene må fortsatt være forsiktige, og vi følger utviklingen spesielt i Akershus og Østfold. Så langt har vi ikke hatt alvorlige trafikkulykker, sier Torgeir Haugen.