— Jeg hadde forventet at vi kunne sette oss ned og diskutere oss fram til en løsning, men det ville de ikke, hevder Kongos viseutenriksminister Tunda Wa Kasende overfor Aftenposten.

Han møtte statssekretær Gry Larsen under sitt besøk i Norge i mai, og sier det var et tydelig krav fra Norges side.

— De sa at vi måtte løslate de to nordmennene, og det var det, sier Kasende som ikke er imponert over beskjeden fra norske myndigheter.

— Hvis noen er dømt for noe, tror du da at din regjering bare ville løslate dem? Tror dere at vi ikke har noen lover i afrikanske land? sier Kasende.

Han sier Kongo ikke forventet noen gjenytelser fra norsk side.

Påstanden om at Norge ikke ønsket å diskutere saken, avvises av underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet.

— Vi har vært åpne for alle gode kreative løsninger som skulle kunne bringe forhandlingene videre. På møtet i mai fremførte vi det budskapet vi har fremmet helt siden det ble en rettskraftig dom, at vi var villig til å diskutere en soningsoverføring eller benådning, sier Andersen.

Tjostolv Moland ble forrige søndag morgen funnet død i fengselscellen i Kinshasa. Obduksjonen ble lørdag ettermiddag avsluttet uten at dødsårsaken er slått fast. Så langt er ingen mistenkelige funn avdekket.