I en uttalelse opplyser SOS Rasisme at det er usikkert om organisasjonen kan møte i retten i Haugesund mandag.

— Det er svært beklagelig at vi ikke får prøvd vår sak i retten, skriver organisasjonen i uttalelsen.

En pengefeide mellom SOS Rasisme og organisasjonens advokater er bakgrunn for uttalelsen, skriver Dagbladet.

Tidligere denne uken trakk nemlig organisasjonens advokater seg, og de stiller dermed ikke i retten mandag.

Pengemangel

— Klienten vår klarer ikke å gjøre opp regningen, så da har vi valgt å fratre. Det er helt vanlig å gjøre det slik, sier advokat Arne Heiestad.

Han sier at advokatene fortsatt har penger utestående fra forrige rettssak mot SOS Rasisme. Han utelukker ikke at advokatene vil fremme rettslige krav mot SOS Rasisme for å inndrive pengene. Tidligere har advokatene tatt sikkerhet for fremtidige honorar i SOS Rasisme eiendomsselskap Aktivisteiendom AS. Men advokatene regner ikke lenger denne sikkerheten som god nok, og organisasjonen har ikke funnet annen sikkerhet som kan benyttes i stedet, opplyser Heiestad.

Ifølge Domstolsadministrasjonens regelverk har man i sivile søksmål full mulighet til å stille i retten på egen hånd uten advokater. Men SOS Rasisme skriver i uttalelsen at organisasjonen vil avstå fra å legge fram beviser som viser at organisasjonen ikke har bedrevet medlemsjuks.

— Disse sterke bevisene får vi nå ikke anledning til å legge fram i åpen rett, skriver SOS Rasisme i uttalelsen.

Millionkrav

SOS Rasisme har mottatt krav på over 17 millioner kroner for medlemsjuks og brudd på regelverk fra ulike støttegivere. Organisasjonen hevder å ha hatt rundt 47.000 medlemmer på det meste, men ifølge Dagbladet hadde SOS Rasisme trolig rundt 5.000 støtteberettigede medlemmer.

SOS Rasisme har ikke besvart Dagbladets spørsmål om saken, trass gjentatte forsøk.

Lørdag ble det kjent at organisasjonen hadde bedt om lukkede dører når rettssaken starter mandag. Haugaland tingrett har satt av fem dager til saken. Regjeringsadvokaten stiller på vegne av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, som mener SOS Rasisme fikk utbetalt for mye pengestøtte etter at organisasjonen innrapporterte for høye medlemstall over flere år.

SOS Rasisme har på sin egen side nektet all skyld og mener staten har feiltolket regelverket. Organisasjonen mener seg utsatt for heksejakt.