Greske forskere har sammenholdt 20 ulike forskningsprosjekter som omfatter nærmere 69.000 mennesker. Studiene sammenligner helsetilstanden hos dem som har tatt kosttilskudd med omega-3 eller spist mye fisk med personer som tok placebo eller fikk lite omega-3 i kosten.

Konklusjonen er at det ikke er noen statistisk forskjell på de to gruppene når det gjelder slag, hjerteinfarkt eller andre hjerte— og karsykdommer.

— Dette er en solid undersøkelse, og resultatene kan vi stole på. Det har dessverre ingen hensikt å ta tilskudd med omega-3 for å beskytte seg mot hjerte- og karsykdom slik som hjerteinfarkt eller hjerneslag, sier spesialist i indremedisin og hjertesykdommer Steinar Madsen til NTB.

Resultatene ble offentliggjort i Journal of The American Medical Association (JAMA) i forrige uke.

Anbefales fortsatt

De siste konklusjonene om omega-3 er stikk i strid med resultater fra en rekke undersøkelser de siste ti årene. I juni 2011 kom Helsedirektoratet med en kunnskapsoppsummering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

Rapporten konkluderer med at inntak av gitte mengder marine omega-3-fettsyrer gir gunstige helseeffekter, særlig i forhold til hjerte- og karsykdommer. Også EU fastslår at omega-3 har gunstig effekt på hjerte- og karsykdom og kan redusere risikoen for å utvikle dette.

— Det som har skjedd er at etter hvert som vi har fått nye undersøkelser har den påviselige virkningen av omega-3 blitt mindre og mindre og nå er det ingen virkning igjen. Det er egentlig en sørgelig utvikling siden omega-3 er et tilskudd med svært lite bivirkninger. Men vi må huske på at disse studiene ikke sier noe om hva for lite omega-3 ville føre til. Derfor er det ikke grunnlag for å endre anbefalingene om omega-3 i kosten, sier Madsen.

Madsen minner om at omega-3 fremdeles brukes som medisin mot høye fettstoffer, såkalte triglyserider, i blodet. Det har en rekke påviselige virkninger på blodomløpet, som at det farlige kolesterolet LDL kan reduseres og blodkarenes elastisitet økes.

Men dette vil altså ikke fungere som noen vaksine mot eller kur for hjerte- og karsykdommer.

Mange undersøkelser har påvist redusert risiko for hjerte- og karsykdommer hos personer som begynner å spise mer fisk. Omega-3 har altså feilaktig fått æren for dette.

Det holder å leve sunt

Flere forskere, blant dem ernæringsprofessor Alice Liechtenstein ved Tufts University i Boston i USA, kommenterer nå at det kan være den totale omleggingen av et tidligere usunt kosthold som er årsaken til bedret helse.

Madsen slutter seg til dette:

— Et godt kosthold er viktig for å unngå hjerte- og karsykdom. Et variert kosthold uten for mange kalorier og som omfatter hvitt kjøtt, frukt og grønt, olivenolje, fisk og kanskje et glass vin forebygger hjertesykdom. I tillegg er trening og å stumpe røyken viktig. Det finnes ikke noe enkelt kosttilskudd som kan veie opp for en uheldig livsstil.

For dem som føler seg i villrede, påpeker Madsen noen sannheter som er hevet over tvil:

— Høyt kolesterol, høyt blodtrykk, diabetes, dårlig fysisk form, røyking og ensidig kosthold bidrar til hjerte- og karsykdom. I dag har vi heldigvis god behandling for flere av disse tilstandene. Men vi må alle gjøre en innsats for helsen selv.

OMEGA 3: - Det har dessverre ingen hensikt å ta tilskudd med omega-3 for å beskytte seg mot hjerte- og karsykdom slik som hjerteinfarkt eller hjerneslag, sier Steinar Madsen, spesialist i indremedisin og hjertesykdommer.
SCANPIX