- Jens og Jonas ikke viktige nok for Breivik

De to mektigste politikerne i Norge skal aldri ha vært mål for massakren på Utøya. Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre var angivelig ikke viktige nok til å bli drept.

PLANEN: Anders Behring Breivik hevder at Gro Harlem Brundland var målet hans.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Ifølge dagbladet.no kommer det fram i politiavhørene at det var helt kalkulert fra Anders Behring Breiviks side å angripe Gro Harlem Brundtland, som han har kalt «landsmorderen», og ikke stats— og utenriksministeren.

De to sistnevnte er viktige i nåtida, men ikke mer enn to ledere i mengden i det store perspektivet. Ingen av dem ville få samme historiske posisjon som Gro Harlem Brundtland.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Hun besøkte Utøya bare timer før massakren var et faktum. Gahr Støre og Stoltenberg sto på programmet for AUF-sommerleiren henholdsvis dagen før og etter Harlem Brundtland var der.Bombeangrepet mot Regjeringskvartalet kan ha vært en avledningsmanøver, ifølge politiets etterforskning.

— Plan B

Anders Behring Breivik skriver at han først prøvde å finansiere markedsføringen av sitt ideologiske manifest med aksjespekulasjon. Da han tapte stort på det, gikk han over til plan B, som endte med massedrap.

Plan A var å skaffe 25 millioner kroner som skulle gå til å bygge opp en europeisk anti-islamsk organisasjon. Det går fram av Breiviks manifest «2083 - A European Declaration of Independence». Ett av formålene med en slik organisasjon skulle være å spre manifestet, skriver Finansavisen.

Breivik skal ha startet finansieringsfasen i 2002 med et enkeltmannsforetak i eget navn, som tre år senere skiftet navn til E-Commerce Group og hadde syv ansatte i fem land.

4 millioner kroner

I 2005 hadde han bygget opp en kapitalbase på 4 millioner kroner. De tre neste årene skal Breivik ha tapt 2 millioner kroner på spekulasjon i aksjer og råvarer. Det var angivelig da han gikk over til plan B - en militær operasjon som virkemiddel for å skape oppmerksomhet rundt manifestet.

Den terrorsiktede nordmannen sparte penger ved å flytte hjem til moren sin og selge eiendeler, i tillegg til at han skaffet seg flere kredittkort. De siste månedene før terroraksjonen slet han mer og mer med finansene.

«Jeg var i en alvorlig kredittskvis (...) Dette problemet kunne sabotere hele prosjektet», skriver Breivik i dagboknotatene 17. juni.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skal du på fest eller på byen i helgen? Dette må du vite.

Her er rådene og reglene som gjelder for sosiale sammenkomster i Bergen nå.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Er du forvirret? Disse koronareglene gjelder akkurat nå.

  2. Mann slo til dørvakt: – Han blødde en god del neseblod.

  3. Nå kan du sjekke om oldemoren din skulket skolen.

  4. Han var lyspunktet i det offensive spillet

  5. Her lider bergensdelegatene nederlag

  6. FHI: Ein av fire smitta blir ikkje fanga opp av hurtigtest