- Jens og Jonas ikke viktige nok for Breivik

De to mektigste politikerne i Norge skal aldri ha vært mål for massakren på Utøya. Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre var angivelig ikke viktige nok til å bli drept.

PLANEN: Anders Behring Breivik hevder at Gro Harlem Brundland var målet hans.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Ifølge dagbladet.no kommer det fram i politiavhørene at det var helt kalkulert fra Anders Behring Breiviks side å angripe Gro Harlem Brundtland, som han har kalt «landsmorderen», og ikke stats— og utenriksministeren.

De to sistnevnte er viktige i nåtida, men ikke mer enn to ledere i mengden i det store perspektivet. Ingen av dem ville få samme historiske posisjon som Gro Harlem Brundtland.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Hun besøkte Utøya bare timer før massakren var et faktum. Gahr Støre og Stoltenberg sto på programmet for AUF-sommerleiren henholdsvis dagen før og etter Harlem Brundtland var der.Bombeangrepet mot Regjeringskvartalet kan ha vært en avledningsmanøver, ifølge politiets etterforskning.

— Plan B

Anders Behring Breivik skriver at han først prøvde å finansiere markedsføringen av sitt ideologiske manifest med aksjespekulasjon. Da han tapte stort på det, gikk han over til plan B, som endte med massedrap.

Plan A var å skaffe 25 millioner kroner som skulle gå til å bygge opp en europeisk anti-islamsk organisasjon. Det går fram av Breiviks manifest «2083 - A European Declaration of Independence». Ett av formålene med en slik organisasjon skulle være å spre manifestet, skriver Finansavisen.

Breivik skal ha startet finansieringsfasen i 2002 med et enkeltmannsforetak i eget navn, som tre år senere skiftet navn til E-Commerce Group og hadde syv ansatte i fem land.

4 millioner kroner

I 2005 hadde han bygget opp en kapitalbase på 4 millioner kroner. De tre neste årene skal Breivik ha tapt 2 millioner kroner på spekulasjon i aksjer og råvarer. Det var angivelig da han gikk over til plan B - en militær operasjon som virkemiddel for å skape oppmerksomhet rundt manifestet.

Den terrorsiktede nordmannen sparte penger ved å flytte hjem til moren sin og selge eiendeler, i tillegg til at han skaffet seg flere kredittkort. De siste månedene før terroraksjonen slet han mer og mer med finansene.

«Jeg var i en alvorlig kredittskvis (...) Dette problemet kunne sabotere hele prosjektet», skriver Breivik i dagboknotatene 17. juni.

Publisert
BT anbefaler

Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

Post Malone tok seg god tid til kunstutstilling i Grieghallen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Trafikkuhell i Sunnfjord: Eldre par kjørte inn i mur

  2. – Kom deg ut for å grille så fort som mulig

  3. Nå kommer Johnny Depp til Bergen. – Spent på hva han finner på.

  4. Disse avgangene er innstilt på Flesland

  5. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  6. På syv år har han kuttet gjelden med tre milliarder