Mener Krekar kan ha trigget terrortrusselen

Kurderen Mulla Krekar kan ha gjort Norge til målskive, mener en av Europas fremste terroreksperter.

TEORI: Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp har en teori om at Norge er et interessant terrormål på grunn av Mulla Krekar.
  • Guro Valland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Syriakrigere har en kobling til Mulla Krekar, noe som gjør at Norge blir interessant som terrormål. Jeg vil ikke si at sannsynligheten er spesielt høy, men det er viktig å ha det med i baktankene. Hans internasjonale nettverk under Irak-krigen var også fremtredende den gang, sier Magnus Ranstorp.

Forskeren jobber ved Forsvarshögskolan i Stockholm og er en av Nordens fremste eksperter innen terror. Han mener koblingen mellom Krekar og Norge kan trigge konkrete terrorsituasjoner.

— Det har hele tiden vært et fokus på Mulla Krekar og hans situasjon, og ikke minst konfrontasjon med det norske samfunnet. Han har en kobling til området og han gjør Norge interessant, sier han.

I FENGSEL: Den kurdiske geriljalederen Mullah Krekar ble dømt til to år og ti måneder fengsel i desember 2012. Bakgrunnen var trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

Jihadistisk målskive

Ekspert på flerkultur, Lars Gule, ser at Mulla Krekar kan ha satt Norge i et utsatt lys. Saken med geriljalederen skiller oss fra andre og gjør at Norge kan komme i jihadistenes målskive på en annen måte enn Sverige og Danmark, mener han.

— Vi har også vært med aktivt i Afghanistan og vi har publisert karikaturtegninger. Alt dette sammen med den langvarige saken med Mulla Krekar, har ført til at Norge åpenbart har kommet i globale jihadisters søkelys, for ikke å si bombesikte, sier Gule.

Ranstorp utelukker heller ikke at situasjonen mellom israelerne og palestinerne kan ha trigget terrortrusselen.

— Den fordrer en rekke interessante målskiver, og Israel-Palestina-konflikten kan ha fått en internasjonal dimensjon, sier han.

Jobbet med PST

Forskeren fra Sverige leder også en arbeidsgruppe med ansvar for Syriakrigere. Her har også PST og Norge delt informasjon om eventuelle trusselbilder.

Les også

Mulla Krekar avhørt av tysk terrorpoliti

På grunn av sikkerhetshensyn kan han ikke gi detaljer om arbeidet.

— Men det jeg kan si er at PST har fulgt dette nøye og at de har sett en utvikling av individer som er aktive, og som potensielt sett kan gjennomføre terroraksjoner. De har dermed hatt full kontroll over hvem disse individene er og hva trusselen handler om. Dette er ikke noe som bare dukker opp av seg selv, men skyldes noe de har fulgt over lengre tid, mener Ranstorp.

Vi vet ennå ikke hvor terrortrusselen er identifisert. Med mindre den ikke er levert direkte til Norge, mener Ranstorp at den like gjerne kan ha kommet fra amerikansk signalspaning mot individer i Syria eller fra ekstremistgrupper.

- Vet ofte hvem det gjelder

Som oftest er det lagarbeid mellom internasjonale myndigheter som avdekker terrortrusler, fremhever han.

Les også

Ny antiterrorgruppe avdekket trusselen

— Her har nok amerikansk etterretning vært på banen, men også land som Tyskland, Storbritannia og Frankrike kan ha bistått PST med relevant informasjon. Det kan ha blitt snappet opp en konversasjon fra kilder som indikerer at noe er på gang. Man vet ikke eksakte detaljer og tar det sikre før det usikre.

Terrortrusselen i Norge er så fersk at det er vanskelig å vite hva den bygger på. Derimot er alternativene få, sier Ranstorp.

— Det kan være en nordmann som har vært involvert, eller det kan skyldes signalspaning. Sosiale medier gir også mye informasjon, og så har man naturligvis signalspaning på telefoner og andre kommunikasjonsmidler. Man vet ofte hvilke personer det gjelder.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Ikke sammenheng med ramadan