Reagerer på påstått bevisjuks

Flere medlemmer i justiskomiteen på Stortinget krever granskning av Treholt-saken, hvis nye opplysninger om forfalskede bevis stemmer.

VIL GRANSKE: Åse Michaelsen (Frp), André Oktay Dahl (H): Hans Frode Asmyhr (Frp) og Thor Lillehovde (Ap) i justiskommiteen på Stortinget mener det er er helt nødvendig å granske påstandene om falske bevis mot Arne Treholt for at folk skal ha tillit til det som skjer. ARKIVFOTO: Scanpix
  • Aftenposten
  • Olga Stokke
  • Tone Tveøy Strøm-gundersen
  • Lars Inge Staveland
  • Robert Gjerde
Publisert: Publisert:
Les også

- Glad for å bli trodd

icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Hvis dette medfører riktighet, er det grufullt. Dette må vi til bunns i. Granskning er også helt nødvendig for at folk skal ha tillit til det som skjer, sier Thor Lillehovde (Ap)

Frps Åse Michaelsen, Morten Ørsal Johansen og Hans Frode Asmyhr mener det bør ligge an til granskning.

— Hvis dette er korrekt, og det beviselig er forfalsket bevis, må man absolutt vurdere gjenopptakelse. Og da er man også nødt til å granske saken. Hvis den ikke blir gjenopptatt, vil spekulasjonene leve sitt eget liv, sier Michaelsen.

Les også

Kan være foreldet

Tilliten svekkes

Asmyhr sier de alvorlige påstandene svekker tilliten til norsk politi og påtalemyndighet. Han mener det bør gjøres en fullstendig gransking av de hemmelige tjenestene.

Justiskomiteens leder, Fremskrittspartiets leder Per Sandberg, avventer granskning til gjenopptakelseskommisjonen har vurdert saken.

— Jeg tar det for gitt at gjenopptakelseskommisjonen tar saken opp på nytt. Slik saken står nå, er det unaturlig hvis den ikke gjør det.

Ny kommisjon

Både Senterpartiets Jenny Elisabeth Klinge og justispolitisk talsmann i Høyre, André Oktay Dahl, tror at en gransking kan bli nødvendig hvis påstandene til den tidligere POT-spaneren stemmer.

Oktay Dahl mener at spesielt de nye opplysningene om ulovlig videoovervåking gir grunn for å se mot en granskning.

— Hvis dette var måten man opererte på, frykter jeg at dette er noe som gjaldt flere. Vi har hatt en Lund-kommisjon, som gikk gjennom mye. Det blir å foregripe begivenhetene, men dersom dette stemmer, bør man vurdere å åpne for en ny granskningskommisjon, sier Oktay Dahl, som understreker at en forutsetning for en ny granskning er at gjenopptakelseskommisjonen ser på Treholt-saken på nytt.

Oktay Dahls partikollega i justiskomiteen, Anders B. Werp, mener at han ikke har tilstrekkelig oversikt og informasjon til å trekke en endelig konklusjon om gransking.

Les også

Treholt-spaner: Bevis ble forfalsket

Regner med de gjør jobben sin

SVs justispolitiske talsmann og medlem av justiskomiteen, Akhtar Chaudhry, vil foreløpig ikke ta stilling til granskning.

— Hvis det er en flik av sannhet i påstandene som er fremmet, så tar jeg det for gitt at både påtalemyndighet og gjenopptakelseskommisjonen gjør jobben sin. Jeg regner med at de vet hva de skal gjøre.

Stor og alvorlig sak

Alvorlig. Jussprofessor Johan Giertsen ved Universitetet i Bergen er en av Norges fremste granskningseksperter.

— Hvis det er hold i det Aftenposten skriver, er det en så stor og alvorlig sak at det i seg selv kan rettferdiggjøre en granskning. Fordi denne saken er så alvorlig, er det Kongen i statsråd som vil være naturlig oppdragsgiver for en eventuell granskning, sier han.

Giertsen skiller nøye mellom granskning og etterforskning av mulige straffbare forhold.

— Hvis man først gjenåpner saken og det fremkommer informasjon som går i retning av det Aftenposten skriver, kan det lede til etterforskning av mulige straffbare forhold begått i Treholt-saken. En granskning vil komme i tillegg. Før en ekstern granskning må man først uttømme samfunnets ordinære prosedyrer.

Les også

- POT-varslere må vernes

Fritz Moen

Giertsen ser Fritz Moen-saken som en mulig parallell i nyere tid. Her ble politiets og påtalemyndighetens etterforskning og håndtering av saken undersøkt.

— Hvis gjenåpningssaken og en mulig etterforskning av eventuelle straffbare forhold i Treholt-saken ikke bringer tilskrekkelig avklaring av mulig kritikkverdige forhold, kan en granskning være en mulighet som bør vurderes, sier Giertsen.

Stor betydning

Gjenopptakelseskommisjonens leder, Helen Sæter, sier at en forklaring fra en tidligere tjenestemann i POT vil være av stor betydning for en eventuell behandling i gjenopptakelseskommisjonen. I 2008 avviste kommisjonen Treholts begjæring om gjenopptakelse.

— Striden om pengebeviset har vært et moment hele tiden, som vi også drøftet ved den foregående behandlingen. Opplysningene nå er av en annen art, og dette er helt nye forhold, sier Sæter. Vi kommer ikke til å ta imot forklaring fra vedkommende før vi har en begjæring.

Aftenposten ringte lørdag alle medlemmer av justiskomiteen. Arbeiderpartiets Stine Renate Håheim og Jan Bøhler svarte ikke, mens deres partikolleger Sigvald Oppebøen Hansen og Tove-Lise Torve ikke ville uttale seg.

Les også

Etterforskningslederen avviser alt

Justisskandale?

Theo Koritzinsky, medlem i EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings— og sikkerhetstjeneste), regner med at de vil snakke om saken når utvalget har møter kommende uke.

— Det er i alles interesse å få kortene på bordet i denne saken, sier han.

— Er gransking av saken aktuelt?

— Noen myndighetsorganer må granske den nærmere, som en oppfølging av Aftenpostens avsløringer i lørdagsavisen. Men en slik gransking må knyttes til at gjenopptakelseskommisjonen denne gangen ser alvoret i saken, en sak som kan være en av de største justisskandalene på flere tiår.

Justisminister Knut Storberget sier følgende:

— Det er svært alvorlige beskyldninger som fremsettes. Jeg forutsetter at påtalemyndigheten går grundig inn i dette, sier Storberget.

Les også

Arne Treholt: - Jeg er opprørt

Si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert:
PENGEBEVISET: Dette er dollarsedler som overvåkingspolitiet påsto var funnet i Treholts attachékoffert etter møtet han hadde med Titiov og Lopatin i Wien i august 1983. Foto: PST / SCANPIX