Ifølge Aftenposten har den nigerianskfødte mannen en lang karriere på kant med loven. Avisen skriver om alt fra CV-juks med utdanning til svindel og bedrageri av både kunder og arbeidsgiver ved flere anledninger opp gjennom årene.

Gjennom prosjektet Olje for Utvikling gikk Norge inn i arbeidet med å bygge opp igjen Øst-Timor etter at landet ble selvstendig fra Indonesia i 2002. Ifølge Verdensbanken lever én av tre timoresere i ekstrem fattigdom, men landets økonomi er i sterk vekst som følge av olje— og gassfunn på havbunnen.

Som del av prosjektet i Øst-Timor skulle Norge fra 2008 finansiere inntil ti rådgivere, med gradvis nedtrapping fram til 2013. Mannen som FBI nå har siktet, har operert med minst to ulike identiteter og personnumre og søkte jobben sent på høsten 2009, like etter at han ifølge Aftenposten trolig var ferdig med soning for omfattende svindel for arbeidsgiveren 3D Systems. Som den eneste av seks søkere ble han kalt inn til intervjuer og fikk på nyåret 2010 jobb av Finansdepartementet.

Ifølge FBI som har siktet mannen, svindlet han Øst-Timor for 3,5 millioner dollar. Han selv nekter straffskyld, men sitter nå i husarrest i påvente av rettssaken mot ham.

Fra norsk ståsted er spørsmålet hvordan en slik mann kunne bli ansatt av Finansdepartementet.

— Det er et legitimt spørsmål. Vi har fulgt det vi mente var grundige ansettelsesrutiner, og var ekstra påpasselig fordi det var en internasjonal søker. Men i denne saken var det tydeligvis ikke godt nok, og det er selvsagt beklagelig, skriver departementet i et brev som er signert avdelingsdirektør Håkon Tandstad, mannen som signerte ansettelseskontrakten med svindleren. (©NTB)