Den hyggelige 17. mai-tradisjonen på Skaugum har eksistert siden 1946, da kronprins Olav ble spurt av Asker kommune om kronprinsfamilien kunne tenke seg å ta imot barnetoget på Skaugum.

— Ja, gjerne, men da må det skje tidlig, før vi må reise inn til Slottet for å hilse barnetoget der, var svaret.

Og siden har det vært en tradisjon. Bare i forbindelse med ombyggingen av kronprinsboligen tidlig på 2000-tallet måtte barnetoget velge en annen rute.

Tidligere gikk også Asker-russen i barnetoget forbi Skaugum, men det ble slutt i 2003, da staben og politiet rundt kronprinsfamilien mente at det utartet ved at russen tok seg litt for mange friheter. Sikkerheten rundt de kongelige var også et argument som ble brukt.

Prinsebarna i toget

Etter å ha hilst den første delen av barnetoget, gikk Ingrid Alexandra og Sverre Magnus inn for å bli kjørt ned til Jansløkka skole. De skulle nemlig selv gå i toget sammen med klassekameratene.

Det er en ny tradisjon som er unik for den yngste generasjonen kongelige. Pappa Haakon og tante Märtha fikk ikke lov til å gå i toget da de var barn.

szc45726.jpg

Jansløkka var blant de siste skolene i toget, trolig nettopp for at prinsebarna skulle ha mulighet til å delta. Så fort skolen hadde passert trappen på Skaugum, var de to igjen sammen med familien og klar for å kjøre inn til Oslo og slottsbalkongen for å hilse det store barnetoget i hovedstaden.

Lokale bunader

Både kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og arveprinsessen Ingrid Alexandra var kledd i sine lokale Asker-bunader i anledning dagen. Lilleprinsen Sverre Magnus hadde bunad fra mors hjemfylke Vest-Agder, mens storebror Marius hadde valgt mørk dress. Trolig har 17-åringen vokst ut av bunaden sin.

Thea Fauske Røn og Leo Alexander Livingstone, som begge fyller åtte år 17. mai, sørget for den tradisjonelle blomsteroverrekkelsen.

Mange folk

På den lille gresskledde bakken foran hovedinngangen var det denne morgenen flere folk enn vanlig samlet for å se barnetoget passere forbi kronprinsfamilien. Her må man ha en spesiell tillatelse for å oppholde seg, og kommunens funksjonshemmede er blant dem som får denne muligheten.

Blant de fremmøtte er 40 folkedansere fra Askers vennskapskommuner i Danmark og Sverige. De er invitert av Asker folkedanslag og stiller også i folkedrakter på Norges nasjonaldag. I løpet av dagen skal de opptre flere steder i kommunen.

Norsk og utenlandsk presse var også møtt opp i hopetall for å dekke den årlige begivenheten. De utenlandske fotografene er spesielt interessert i bilder av de kongelige i bunad. Både det og barnetog er jo en helt spesiell norsk tradisjon.