Terrorforsker: Etterretning viktigere enn pistolen

Bevæpningen av politiet er forlenget, i tillegg ønsker justisministeren å utrede bruk av elektrosjokkvåpen i politiet. Terrorforsker Thomas Hegghammer er ikke begeistret.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Vår beste beskyttelse mot terror er ikke pistolen, men god etterretning. Modige infiltratører og skarpe analytikere har avverget langt flere terrorangrep i Europa de siste åra enn bevæpnede politipatruljer, sier Hegghammer til Dagsavisen.

Onsdag forlenget justisminister Anders Anundsen (Frp) bevæpningen av politiet enda en gang, først og fremst grunnet den skjerpede trusselvurderingen der politi og militært personell blir trukket fram som spesielt utsatte terrormål.

At elektrosjokkpistol skulle hindre et terrorangrep, tror Hegghammer ikke noe på.

— Meg bekjent har ingen terrorangrep blitt avverget eller begrenset av elektrosjokkpistol. Jeg mener at jakten på et beskyttelsesvåpen på hofta er et blindspor, sier Hegghammer. Han er riktignok for punktbevæpning - bevæpnede vakter på utsatte steder, som for eksempel Stortinget og regjeringslokalene.

Hegghammer får støtte av terrorforsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen.

— Intet i forhold til terrorisme tilsier generell bevæpning av politi i hele Norge. Det bør begrenses til særlig utsatte objekter og folketette nøkkelpunkter, og det burde vært justert lokalt og geografisk fra starten av, sier han. (©NTB)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Vi må kanskje tappe ned bassenget for å finne årsaken

  2. Bilbergeren: – Bileieren sier sjåførens kone må selge privat­bilen for å betale regningen

  3. Politiet: De to som var i bilen blir beskrevet som uskadet

  4. Mattilsynet: Drep flekkbåndsneglen

  5. Spesielt én ting vil de fortsette med. – Overraskende at det kom så mye positivt ut av en negativ situasjon.

  6. – Det eneste «alternativet» til tradisjonell kreftbehandling er å dø