Les også: Disse rutene rammes

En vanlig søndag er det normalt rundt 30 ansatte som er hjemme på grunn av sykdom i Norwegian. Under andre dag av streiken i selskapet steg sykefraværet til nærmere 70 — og da primært blant pilotene.

— Vi har dessverre måttet kansellere flere avganger i dag på grunn av akutt sykefravær. Det er i dag dobbelt så høyt sykefravær som på en normal søndag, sier informasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen til NTB.

Han vil ikke ha noen formening om hvorfor sykefraværet stiger.

— Det ønsker jeg ikke å spekulere i, sier informasjonssjefen.

Individuell vurdering

Leder Hans-Erik Skjæggerud i YS-forbundet Parat sier til NTB at det ikke er noen organisert sykdomsaksjon blant pilotene.

— Vi er tydelige i vår kommunikasjon til medlemmene om at det er avgjørende at alle opptrer som normalt under en streik. Når det er sagt, har vi spesielle bestemmelser i luftfarten som sier at det påhviler hver enkelt å ta stilling til om vedkommende er skikket til å fly eller ikke. Den vurderingen kan verken fagforeninger, arbeidsgivere eller andre mene noe om, sier Skjæggerud.

— Enhver streik er jo en ekstraordinær situasjon. Kan det påvirke den enkeltes vurdering av egnetheten til å fly?

— Jeg kan ikke snakke for andre enn meg selv, og i mitt tilfelle skal det ikke utelukkes. Men hva andre opplever, kan jeg naturligvis ikke si eller mene noe om, sier YS-lederen.

Flere kanselleringer

Da streiken bare var noen timer gammel lørdag formiddag, sa Norwegian-sjef Bjørn Kjos til NTB at selskapet ville forsøke å fly som normalt gjennom helgen.

— Vi lever av passasjerene. Det er vårt hovedfokus. Vi skal gjøre det vi kan for å ta vare på dem, sa Kjos til NTB.

Men med en rekke kanselleringer søndag, måtte selskapet innse at det ikke lot seg gjøre å komme rundt streiken uten at kunder ble berørt.

Blant annet ble morgenflyet fra Gardermoen til København kansellert. Det samme gjaldt for begge avgangene til og fra Oslo og Kristiansand.

Også ettermiddagsflyene fra Oslo til Stavanger og Bergen, kveldsavgangen til Bergen, og begge de seneste avgangene fra Bergen til Oslo er innstilt.

To avganger fra København og Stockholm er også innstilt, mens én avgang fra Göteborg foreløpig er kansellert.

— Vi beklager overfor våre passasjerer som nå opplever forsinkelser eller kanselleringer. Men alle skal vite at vi gjør alt vi kan for at flyene skal gå som normalt, sier Sandaker-Nielsen til NTB.

Strid om streikebrudd

Og nettopp «alt» har fått fagforeningene til å reagere skarpt. Flygerne og deres forening mener at konsernet driver streikebryteri når det leies inn maskiner og mannskap for å erstatte avganger som ellers skulle ha vært betjent av datterselskapet Norwegian Air Norwegian.

— Konsernet benytter seg av mange leverandører, og vi står fritt til å velge blant dem. Norwegian Air Norway (NAN), hvor de streikende pilotene er ansatt, står for 20 prosent av den totale flåten i Norwegian, og det skal vi fint greie å ta hånd om, sa Kjos til NTB lørdag.

Flygerne hevder på sin side at deres reelle arbeidsgiver er Norwegian Air Shuttle, som er moderselskapet til NAN.

Flere eksperter har i løpet av helgen uttalt støtte til hver av partene.

NTB får opplyst søndag ettermiddag at det ikke hadde vært kontakt mellom partene siden det ble brudd i meklingen natt til lørdag. Dersom streiken fortsatt er et faktum onsdag, blir det en kraftig opptrapping med totalt 650 piloter i streik. (©NTB)