Ektemannen inhabil i veisaken

Liv Signe Navarsetes mann erklærte seg inhabil da Lærdal kommune behandlet omstridt veisak.

FÅR STØTTE: Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved UiB mener Liv Signe Navarsete ikke har brutt noen regler ved å ta kontakt med sin statsrådskollega Bård Vegar Solhjell.

  • Anders Haga
  • Kjetil Gillesvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

I 2011 vedtok et enstemmig kommunstyre i Lærdal at E16 skulle legges i tunnel forbi Tønjum og Ljøsne. Statens Vegvesen leverte derimot innsigelse grunnet de store ekstrakostnadene.

Les også

Ringte statsråd for å flytte E16 bort fra huset sitt

I går meldte NRK at mens de rødgrønne pakket ut av regjeringskontorene, tok Sp-leder Liv Signe Navarsete en telefon til miljvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) for å sikre at hjemkommunens vedtak ble fulgt.7. oktober, en uke før regjeringen gikk av, sendte SV-statsråden ut et brev om at regjeringen hadde vedtatt tunnelalternativet.

Da formannskapet behandlet saken i forkant av kommunestyrebehandlingen, var ektemannen hennes, tidligere varaordfører Lars Petter Nesse, en av fire som erklærte seg inhabil.

— Alle politikerne som bodde innenfor planområdet gjorde det, forteller Monika Lysne, arealplanlegger i Lærdal kommune.

Gikk for tunnel

Vedtaket om å bygge tunnel gjør at prisen på traseen økte fra 400 millioner kroner til 800 millioner kroner. Det opprinnelige forslaget som Statens Vegvesen gikk inn for var å utvide dagens trasé, som passerer bare noen hundre meter fra huset Liv Signe Navarsete og ektemannen Lars Petter Nesse bor. Ved å få lagt traseen i tunnel blir trafikken i området betrakelig redusert.

Olaug Skjerdal (Sp), som ble satt inn som setteordfører i saken, sier følgende om hvorfor Navarsetes mann, Nesse, ble erklært inhabil.

— Da vi begynte med denne prosessen var det traseer som gikk på kryss og tvers av hele dalen. En av de traseene som var på det opprinnelige kartet sneiet bort i Nesses eiendom.

Traseen Skjerdal viser til var et alternativ som ble omtalt som D2. Denne gikk nærmere elven, men ble droppet etter blant annet innsigelser fra Fylkesmannen og NVE.

— Da Liv Signe Navarsete tok kontakt med miljøverndepartementet, så var ikke dette alternativet inne, presiserer ordfører i Lærdal Jan Geir Solheim (Sp).

Heller ikke da ektemannen deltok på sitt siste formannskapsmøte før han trakk seg ut av lokalpolitikken i 2011, var alternativ D2 aktuelt. Likvel ble han erklært inhabil.

— Det var innenfor planområdet, men eiendommen var ikke berørt. Det var kompleksiteten i saken. Her satt både ordfører og varaordfører. Han var gift med statsråden. Da var det ikke tvil om at kommunestyret mente han burde fratre, sier Solheim.

Urimelige påstander

Sp-politiker Skjerdal liker ikke kritikken mot Navarsete.

— Kritikken begynner å bli mer og mer urimelig. Skal du være politiker i et fylke, må du kunne jobber for interesser i det fylket. Det blir søkt at huset hennes ligger i nærheten av traseen. De blir ikke berørt i det hele tatt.

- Det blir jo mindre trafikk på veien hvis traseen blir lagt i tunnel?

Les også

- Norge trenger flere som henne

— Det er nokså langt vekke fra dem. Støyproblematikken er ikke noe å snakke om. - Er det klokt av henne å engasjere seg i en sånn sak når ektemannen har erklært seg inhabil?

— Det kan være litt vanskelig å si. Men det var et enstemmig kommunestyre som gikk inn for en tunnel på fem kilometer. Dette for en skulle slippe en stor veg gjennom et boområde og et jorbruksområde.

Monika Lysne tar også Navarsete i forsvar.

— De var ikke berørt av Statens Vegvesens opprinnelige forslag.

- Hvorfor meldte Nesse seg da inhabil?

— Alle innenfor planområdet gjorde det.

Dårlig politisk håndverk

Statens Vegvesen leverte inn innsigelse på Lærdal kommunes vedtak om å legge traseen som går i tunnel fra Lunde til Stuvane. Dermed havnet den på Miljøverndepartementets bord.

7. oktober, en uke før de rødgrønne gikk av, sendte Samferdselsdepartementet ut brev om vedtaket. BT har ikke lykkes med å komme i kontakt med Liv Signe Navarsete og Lars Petter Nesse.

Veidirektør Terje Moe Gustavsen mener Lærdal kommune i denne saken har hatt et for snevert perspektiv.

— Vi må tenke økonomi og ofte velge det billiste alternativet, mens lokale myndigheter, som Lærdal kommune tar andre hensyn, som befolkningen vil ha. Og det er jo greit for dem , for de trenger ikke tenke økonomi.

Frank Aarebrot mener Navarsete ikke burde ringt direkte til Solhjell for å be om at den nye europaveitraseen gjennom Lærdal ble lagt i tunnel.

— Dette burde hun selvfølgelig ikke ha gjort. Det er helt greit at også statsråder kjemper for sine lokalpolitiske saker. Men da må det skje i offentlighet, gjennom åpne kanaler. Ikke ved en telefon direkte til miljøvernministeren, sier Aarebrot til NTB.

Det som er særlig problematisk med dette, mener Aarebrot, er at Navarsete har en personlig økonomisk interesse av vedtaket.

— Huset hennes ville kunne falle i verdi om veien ikke ble lagt i tunnel, sier han.

Ikke brutt noen regler

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved UiB mener at det er tydelig at Navarsete sin henvendelse til Solhjell ikke er en del av saksbehandlingen til departementet.

— Det er åpenbart at dette er en rent politisk henvendelse fra henne til en annen statsråd, og ikke noe ledd i en formell saksbehandling. Her opptrer hun som en lokalpolitiker som fremmer lokale interesser.

Om henvendelsen har påvirket prosessen på en uheldig måte, går an å diskutere, mener Bernt.

— Men jussen er klar her. Dette er bare en variant av at politikere snakker sammen, det er en del av spillet. Kanskje er det kritikkverdig, men det er i så fall en politisk diskusjon.

Lov å snakke

Bernt var ikke klar over at mannen til Navarsete, Lars Petter Nesse, ble erklært inhabil da kommunestyret behandlet veisaken, og kan ikke ta stilling til dette om det medfører at også Navarsete er inhabil.

Dette vil i alle fall ikke være noe juridisk problem i denne sammenhengen, i og med at saken ble behandlet av et annet departement enn hennes eget.

— Er Navarsete inhabil, så har hun fremdeles lov å mene noe og si noe om saken. Jeg er for øvrig usikker på om hun ville ha vært inhabil til å delta ved behandlingen av denne saken. Det er såvidt jeg forstår ikke personlige særinteresser som er bakgrunnen for hennes engasjement, men fellesinteressene til et grendelag som et helt kommunestyre stiller seg bak.

Etter hans mening har denne saken ikke noe i Kontroll- og konstitusjonskomiteen å gjøre, noe politikere som Abid Raja (V) har tatt til orde for.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Her er det fare for mye lyn og torden i helgen

– Jeg ville ikke reist opp på en fjelltopp søndag, sier meteorolog.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Meteorstorm i natt: – Så en ildkule som falt ned i Nordåsvatnet

  2. Nye undersøkelser av Ronnys død: – Vi vil være helt sikre

  3. Begge var på nødoppdrag, begge er mistenkt. – Har aldri opplevd noe sånt før.

  4. Når du når toppen, venter en fantastisk utsikt

  5. Hvorfor døde mobbeofferet Bent (13)? Først nå har familien fått svar.

  6. Syv nye smittede knyttet til utestedet. Smittevernlegen slår vaksinealarm.