— Ut fra prognosene ser det ut til at Hordaland får den sterkeste stormen siden 1994, sier Geir Ottar Fagerlid til BT lørdag morgen.

Han er vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet. Fagerlid opplyser at det ser ut til at det er Hordaland som får merke ekstremværet Nina på sitt aller voldsomste.

— Uværet merkes fra Florø til Lindesnes. Hordaland ligger for øyeblikket ganske utsatt til, sier Fagerlid til BT ved 08-tiden.

Operasjonsleder Jan-Tore Heggholmen i Hordaland politidistrikt forventer mange henvendelser fra publikum når uværet treffer Vestlandet med full styrke lørdag ettermiddag.

— Folk bør iallfall fortøye båten sin godt, og sikre løse gjenstander. Vi pleier å få melding om stillaser og lignende, som ofte ikke er godt nok festet i utgangspunktet. Det kan bli masse merarbeid, så det er bedre om folk sikrer det på forhånd, sier Heggholmen.

Orkan

Mens det i Rogaland ventes økning til vestlig full storm på utsatte steder lørdag ettermiddag, og sterk storm nord i fylket, blir vinden enda kraftigere i nabofylket i nord. I Hordaland varsler meteorologene om økning til vestlig sterk storm og til dels orkan på utsatte steder. Vinden er på sitt sterkeste sent på ettermiddagen, før den ventes å avta utover kvelden.

— Sliik det ser ut nå, venter vi en gradvis økning utover dagen og det topper seg ved 15-tiden, sier Fagerlid.

Også i Sogn og Fjordane må man regne med til dels orkan sent lørdag ettermiddag og utover kvelden. Det starter med vestlig sterk storm på utsatte steder, men alt tyder på at vinden når 33 sekundmeter, altså orkan styrke. Først sent lørdag kveld og natt til søndag ventes Nina å løye noe.

I alle disse tre fylkene ventes Nina å dra bølgene opp til en høyde på opp mot 13 meter på det høyeste.

Usikkerhet

I Møre og Romsdal ventes Nina å gjøre seg bemerket med liten og kanskje full storm på Sunnmøre. I Nordmøre og Romsdal slipper man billigere unna. Her ventes ikke vinden å overstige stiv kuling.

— Det er fortsatt en liten usikkerhet rundt stormsenterets bane, og vi kan ennå ikke helt utelukke sterkere vind lenger nord, understreker Meteorologisk institutt i varselet.

Meteorologisk institutt varsler dessuten om kraftige vindkast i Trøndelag og Nordland lørdag. Også Østlandet vil merke uværet, om enn ikke i samme grad som Sørlandet og Vestlandet.

- Ta forholdsregler

— Selv om meteorologene fremdeles er litt usikre på hvor voldsomt uværet vil bli og akkurat hvor det vil ramme verst, tar vi ingen sjanser og går ut og ber folk ta forholdsregler, sa Jon Berge, informasjonsdirektør i forsikringsselskapet If fredag.

Erfaringene fra tidligere hendelser viser at det lønner seg å være føre var. Derfor ber han folk følge godt med på værvarslene og gjøre forberedelser som å sikre eiendeler utendørs og sjekke at hustaket er helt og vil tåle store nedbørsmengder.

Både utemøbler og løse juletrær som er satt utenfor huset bør tjores fast eller legges inn i garasje eller uthus. Å sjekke at takrenner, rister og avløp ikke er tette eller fulle av løv er også viktig for å hindre skader ved mye nedbør og høy vannstand. Båteiere rådes til å dobbeltsjekke fortøyningene, mens de som har båtene sin på land, oppfordres til å undersøke om båtene står stabilt i krybben.

Statoil-ansatte

Den varslede bølgehøyden i Nordsjøen førte til at Statoil fredag valgte å sende rundt 200 ansatte ved installasjonene Statfjord B og C, Troll B, Kvitebjørn, Snorre B, Veslefrikk/Huldra og Heimdal til land, skriver Offshore.no.

Også Telenor har økt beredskapen, og iverksatt flere tiltak for å redusere konsekvenser av eventuelle utfall og feil som kan oppstå i forbindelse ekstremværet. Ekstra personell er kalt inn og beredskapsutstyr klargjort.