Protestbevegelsen Pegida (Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten) samles i Borggården ved Rådhuset klokken 18.30, og skulle etter planen gjennomføre en fire kilometer lang marsj rundt i Oslo sentrum.

Men rundt to timer før marsjen starter opplyser Max Hermansen, som står bak arrangementet, at de har bestemt seg for å gjøre ruta kortere. Men akkurat hvor marsjen skal gå i stedet, vil han ikke si:

— Jeg har ikke lyst til å gå ut med det fordi vi vet at det er en del voldelige elementer som ikke tåler at vi kritiserer profeten Muhammed, sier han til NTB.

Han sier han venter mellom 50 og 100 deltakere i marsjen.

Politiet forberedt

Operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt sier han ikke kjenner til at ruta er kortet ned, men viser til at det er dialog mellom politiet og arrangøren.

— Vi har ingen grunn til å tro at det blir problemer, ikke i det hele tatt, sier han til NTB.

Politiet i Oslo er likevel forberedt på spontane markeringer mot Pegidas antiislamske demonstrasjon.

Det samme gjelder under solidaritetsmarkeringen, kalt #Solidaritetstog, på Youngstorget klokken 18.

— Vi er i dialog med begge arrangører. Det formelle er i orden for begge parter. Det er to helt atskilte demonstrasjoner som hver for seg er helt uproblematiske, sa politiinspektør Johan Fredriksen til NTB tidligere mandag.

- Forebygg

Det vil være både sivilt og uniformert politi til stede under demonstrasjonene mandag kveld, i tillegg til en reserve ved behov.

— Vi jobber forebyggende, særlig med tanke på om det er andre grupper eller miljøer som kunne tenke seg å gjøre spontane markeringer under de to demonstrasjonene, sier Fredriksen.

Markeringen til #Solidaritetstog ble opprinnelig planlagt som en motdemonstrasjon mot Pegida, men parolegrunnlaget er utvidet etter terrorangrepene i Paris forrige onsdag.

— Vi samles for å markere avstand fra den terroren som rammet Charlie Hebdo med påfølgende gisselaksjoner, står det på Facebook-siden til #Solidaritetstog.

En rekke organisasjoner har sluttet seg til denne punktdemonstrasjonen.