Rettssak og usikkerhet rammer 179 øyepasienter

179 pasienter med den alvorlige øyenlidelsen våt AMD har over natten mistet sin behandling på det private sykehuset Aleris. Nå må offentlige sykehus ta over pasientene i hui og hast. Marie Thømte er en av dem.

ENGSTELIG: Marie Thømte er en av de mange pasientene som over natten ble kastet ut i usikkerhet på grunn av uenighet om anbudet det private sykehuset Aleris ble tildelt av Helse Sør-Øst RHF.
  • Tron Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg er veldig engstelig, sier Marie Thømte. Sist tirsdag ble hun oppringt av Aleris med beskjed om at de ikke kunne behandle henne. Etter planen skulle hun fått en ny injeksjon i øyet onsdag 30. mai.

Injeksjoner hver 6. uke

Thømte har fått injeksjoner i øyet mot våt AMD i snart ti år.

Etter planen skulle hun få injeksjoner hver 6. uke på Aleris.

Én gang før har hun opplevd at injeksjonen ble forskjøvet i tid. Da fikk hun lekkasje og synet ble umiddelbart svekket.

74-åringen lar blikket vandre i leiligheten i Oslo, fra reiseminner, til fargerike bilder på veggen og bokhyllen.

Les også

En billig medisin ga eldre synet tilbake. Det ville legemiddelselskapene stoppe.

– Jeg leser mye, gjerne tre bøker om gangen. Ketil Bjørnstad, krim, alt mulig, sier hun. Men hun liker bøker med litt stor skrift.

Like etter at injeksjonene er satt, tyr Marie Thømte til lydbøker. Og så liker hun håndarbeid.

Alle vil få behandling

– Tenk om jeg skulle bli rammet også på det andre øyet. Livet ville bli fullstendig forandret. Det ville gå ut over alt. Bare det å stelle seg selv, sier hun, og er dypt bekymret over at den planlagte injeksjonen ikke blir noe av.

Ketil Eriksen er mangeårig leder av øyeavdelingen på Ullevål sykehus og lover at alle som blir henvist dit fra Aleris, vil få behandling.

– Dette er jo pasienter som står i fare for å få dårligere syn om de ikke får sprøyter. Vi har mobilisert for å få til dette. Jeg presiserer: Pasientene kan føle seg trygge på at alle som blir henvist, vil få et tilbud hos oss, sier Eriksen.

INJEKSJONER: Øyelege Ritika Gupta setter en sprøyte i øyet til Bjørg Eggesbø på Ullevål. Det er en effektiv behandling som redder synet til tusenvis av personer rammet av folkesykdommen våt AMD.

Allerede torsdag ettermiddag mottok han den første pasienten som fikk satt en synsreddende injeksjon i øyet. Han er imidlertid ikke fornøyd med at sykehuset brått får overført en rekke pasienter med umiddelbare behov for behandling.

Saken skal opp i tingretten

– Et større antall pasienter blir overført til oss i disse dager. Slik jeg ser det har Helse Sør-Øst satt seg selv i en vanskelig situasjon. Alle vet at pasientgruppen trenger behandling innen frist, og de blir en faktor i en pågående forhandlingssituasjon, sier Eriksen.

Helse Sør-Øst må 14. juni møte i tingretten i Oslo for å forsvare sin anbudstildeling, blant annet for behandling av våt AMD.

Anbudet ble gitt til Aleris, som i årevis har behandlet slike pasienter på vegne av Helse Sør-Øst.

Klaget på tildelingen

Volvat Medisinske Senter AS har imidlertid klaget på tildelingen og har levert inn krav om midlertidig forføyning.

Det innebærer at retten skal avgjøre om anbudet kan stoppes midlertidig, i påvente av en full behandling av saken.

Volvat opplyser at klagen gjelder anbudsprosessen generelt, men at de ikke ønsker å argumentere for sitt syn i mediene, og har ingen ytterligere kommentarer.

Aleris beklager situasjonen

Sykehusdirektør Øyvind Bakke i Aleris Helse skriver i en e-post at det er veldig leit med situasjonen de 179 Aleris-pasientene har havnet i, men at det skyldes forhold det private sykehuset ikke har kontroll over.

– En av våre konkurrenter har levert inn en klage med midlertidig forføyning som gjør at ny kontraktinngåelse er utsatt. Derfor har vi, i påvente av ny kontrakt, måttet henvise pasientene til offentlige sykehus. Vi har stor forståelse for pasientenes reaksjoner, skriver han.

2500 årlige injeksjoner

Anbudsfristen var i november i fjor. Likevel har det tatt nesten fem måneder å avgjøre hvem som skulle få tildelt en kontrakt med en samlet verdi over fire år på 340 millioner kroner. Dette inkluderer 2500 årlige injeksjoner for behandling av våt AMD.

Helse Sør-Øst RHF skriver i en e-post at de tildelte anbudet til Aleris 18. april, med avtalestart i begynnelsen av mai.

Klagen fra Volvat innebærer at Helse Sør-Øst RHF «inntil videre ikke har noen avtaler om kjøp av somatiske helsetjenester.»

STØTTE: Marie og Per Magnus Thømte har vært sammen så å si daglig i over femti år. Nå støtter han sin kone i det som har vært noen svært vanskelige dager.

Kysser jenten si

– Jenten mi! sier ektemannen Per Magnus til Marie, og gir henne en god klem og et kyss på munnen.

De har vært sammen så godt som alle dager i over 50 år.

Idet Per Magnus får en tekstmelding på sin telefon, ser Marie på ham:

– Kanskje det er Ullevål?

Sykehuset sendte ingen SMS, men like etter får Marie den forløsende telefonen. Mandag ettermiddag skal hun få sin injeksjon. Marie er svært lettet.

– Å, jeg er så takknemlig, sier hun.

Publisert
  1. Legemiddelindustrien

Les mer om dette temaet

  1. Med øye for profitt

  2. Myndighetene bestemte brått at medisinkjøp for 20 milliarder kroner kan holdes hemmelig

  3. Gir Bent Høie ansvaret for hemmelighold av legemiddelpriser

  4. Norske sykehus kan spare millioner på ikke-godkjent MS-medisin

BT anbefaler

Kan måtte vente nesten et år på Nav-hjelp. – Fikk sjokk.

Christel Dahl jobber fullt, men klarer ikke være på kontoret hele uken.

LES SAKEN