Gjør det noe om barnet spiser sand?

Her er fordelene og ulempene.

OBS OBS: Det kan finnes ting i sanden som kan gjøre barnet sykt. Det er sjelden snakk om alvorlige sykdommer, men særlig uvaksinerte barn bør man være oppmerksomme på.
 • Babyverden
 • Maren Eriksen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— De fleste av oss har spist sand på et tidspunkt, og i utgangspunktet er det ikke farlig, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.

Faktisk mener hun at det hører med til barndommen – barn oppdager verden gjennom sansene sine, og da er det helt naturlig at de også smaker på omgivelsene sine.

— Som regel er det eklest for foreldrene. Det er jo uappetittlig å se barnet spise sand som kan inneholde for eksempel kattebæsj. Og det hører med til vanlig barneoppdragelse å fortelle barnet at det ikke er lurt å gjøre. Men som regel går det bra, sier Løvendahl Mogstad.

Hun råder også alle som har en sandkasse i hagen til å dekke den til på natten for å minske risikoen for at den brukes som kattedo.

Kommer ut igjen

Helsesøster Elin Asbjørnsen skjønner godt at foreldre ønsker å unngå at barnet spiser sand, men påpeker at sanden vanligvis går gjennom fordøyelsessystemet uten problemer.

- Bruker barnet smokk, kan det jo få den mens det leker i sandkassen. Enkelte barn spiser også veldig mye sand, og da kan det bli aktuelt å holde barnet borte fra sandkassen i en periode, sier hun.

Les også:

Slik unngår du forgiftninger i sommer

Mulig å forhindre at barnehagebarn blir syke?

Når er barnet for sykt til å være i barnehagen?

Kan gi litt magetrøbbel

Det er ikke uvanlig at barn som har spist sand eller jord, fått i seg en sigarettsneip eller smakt på en gammel tyggegummi fra bakken får litt løs mage i etterkant. Som regel går det fort over.

— Barna synes jo det smakker ekkelt, og stopper av seg selv, sier Løvendahl Mogstad.

Det kan finnes ting i sanden som kan gjøre barnet sykt. Det er sjelden snakk om alvorlige sykdommer, men særlig uvaksinerte barn bør man være oppmerksomme på. Det er særlig stivkrampe helsesøsteren er bekymret for i slike tilfeller.

— Ellers er det ofte slik barn får småmark i seg – gjennom å spise sand, sier hun.

Både hun og Løvendahl Mogstad trekker også frem risikoen for å få toksoplasmose.

— I kattebæsj kan det være parasitter som gir toksoplasmose. Det kan gi en influensalignende sykdom, men er sjelden alvorlig, sier Løvendahl Mogstad.

Sykdommen kan derimot være skadelig for gravide.

Vi trenger å trene opp immunforsvaret. Så kanskje det kan være bra å spise litt sand som barn. Allmennlege Kari Løvendahl Mogstad

Håndvask og årvåkne foreldre

Man kan ikke se på barnet hundre prosent av tiden, særlig ikke i barnehagen.

- Håndvask er det viktigste helseforebyggende tiltaket i vår del av verden. Pass på at barnet alltid vasker hendene før måltider, råder Løvendahl Mogstad.

Sand og jord er smått, og kommer stort sett rett ut igjen. Men noen barn putter også større gjenstander i munnen, og da er det viktig å være på vakt.

- Kan litt sand faktisk være sunt?

Det har lenge pågått en diskusjon om hvorvidt vi er blitt for renslige i vår del av verden. At vi er så renslige at det fører til sykdom.

— Vi har mistet mange av de gode bakteriene i fordøyelsessystemet på grunn av rensligheten. Men vi trenger å trene opp immunforsvaret. Så kanskje det kan være bra å spise litt sand som barn, fordi det bygger opp immunforsvaret og gjør oss bedre rustet til å takle sykdom, sier Løvendahl Mogstad.

Helsesøster Asbjørnsen støtter denne teorien.

— Det er forsket på at det er sunt at barnet er i nærkontakt med naturen. Det kan for eksempel forebygge allergi, sier hun.

Les også:

Barnemark – en ubehagelig gjest

Barnevaksinasjonsprogrammet – en guide

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no.

Publisert
 1. Baby
 2. Barn og unge
 3. Oppvekst
 4. Helse

Les mer om dette temaet

 1. 2-åring satte peanøtter i halsen, operert tre ganger

 2. Slik unngår du feriefellene

 3. Slik får du poden til å slutte med bleie

 4. Her er sommerens aktivitetsguide for barnefamilier

 5. Slik gjør du barnet svømmedyktig i sommer

BT anbefaler

Kan måtte vente nesten et år på Nav-hjelp. – Fikk sjokk.

Christel Dahl jobber fullt, men klarer ikke være på kontoret hele uken.

LES SAKEN